Prosječna neto plaća za ožujak 4.824 kune

PROSJEČNA neto plaća u Hrvatskoj u ožujku ove godine iznosila je 4.824 kune što je u odnosu na veljaču nepromijenjeno, dok je realno u padu 0,6 posto, objavila je danas Financijska agencija.

Državni sektor s 22,4 posto većom plaćom od privatnog

Prosječna bruto plaća za ožujak je pritom iznosila 7.088 kuna što je u odnosu na veljaču rast od 0,6 posto dok je realno nepromijenjena. Kako je to već poznato, radnici u privatnom sektoru manje su plaćeni od radnika u državnom sektoru, dok je u državnom sektoru prosječna plaća 5.423 kune u privatnom je sektoru manja za 22,2 posto, a državni sektor isplaćuje 12,4 posto više plaće od prosjeka.

Privatni je sektor prosječno za ožujak isplaćivao plaće u visini 4.439 kuna što je za 8 posto niže od državnog prosjeka. Prosječna neto plaća kretala se od 3.709 kuna, koliko je iznosila u ribarskom sektoru, do 6.831 kunu u djelatnosti financijskog poslovanja gdje su plaće više od državnog prosjeka za 41,6 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najrasprostranjeniji sektori ispod prosjeka

Za državnim prosjekom u ožujku tako zaostaju plaće u ribarstvu (-23,1 posto), hotelima i restoranima, građevinarstvu, trgovini, prerađivačkoj industriji, poljoprivredi, lovu i šumarstvu te ostalim društvenim, socijalnim i osobnim uslužnim djelatnostima. Zaostajanje plaća u odnosu na državni prosjek zabilježeno je u svim županijama osim u Gradu Zagrebu, što je slučaj već duže vrijeme, navodi Fina.

Najniža prosječna neto plaća za ožujak od 3.626 kuna isplaćena je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dok je najviša isplaćena od 5.559 kuna isplaćena u Gradu Zagrebu. Uz bok Bjelovarsko-bilogorskoj županiji stoje Međimurska županija (3.676 kuna), Virovitičko-podravska (3.761 kunu), Vukovarsko-srijemska (3.833 kune) te Varaždinska županija gdje je prosječna neto plaća za ožujak 3.805 kuna.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara