PROSJEČNI OBUJAM STRUKA U DJECE PORASTAO U POSLJEDNJIH DVADESET GODINA

Prosječni obujam struka kod djece u posljednjih se dvadeset godina povećao za približno dvije konfekcijske veličine, upozoravaju znanstvenici dodajući kako je to dokaz sve većeg problema pretilosti kod mladih.

U istraživanju provedenom na gotovo 350 djece u dobi od 12 do 14 godina znanstvenici iz Zaklade za osnovnoškolsku skrb u Leedsu utvrdili su da se u posljednja dva desetljeća obujam struka kod mladih povećao za četiri centimetra.

"To je posebno zabrinjavajuće jer znamo da je kod odraslih porast sala oko struka povezan s kardiovaskularnim bolestima", izjavila je Mary Rudolph koja je predvodila istraživanje.

"To je poziv koji nam kaže da moramo brzo djelovati", dodala je.

Prosječni obujam struka kod djevojčica u dobi od 12 do 14 godina iznosi 66 centimetara, dok je 80-ih godina iznosio 62 centimetra.

Znanstvenici su uz pomoć indeksa tjelesne mase (BMI) utvrdili preveliku težinu ili čak pretilost. BMI koji iznosi više od 30 ukazuje na pretilost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, BMI izračunava i ukupno salo, a istraživanje je pokazalo da je mjesto nakupljanja sala važan pokazatelj zdravstvenog rizika.

Obujam struka važan je jer je nakupljanje sala na tom mjestu opasnije od nakupljanja sala na bokovima ili stražnjici.

Pretilost je povezana sa šećernom bolešću za koju stručnjaci predviđaju da će pogoditi tri milijuna ljudi u Velikoj Britaniji i 221 milijun diljem svijeta do 2010. godine.

Pretilost u djece dramatično je u porastu u većini europskih zemalja i u SAD-u zbog smanjenja fizičke aktivnosti i promjena prehrambenih navika.

Oko 16 posto djece u dobi od 6 do 16 godina u Velikoj Britaniji je pretilo. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da će ta brojka biti veća ako se ne razviju strategije za borbu protiv tog problema.

Znanstvenici, koji su objavili svoja otkrića u časopisu "Archives of Disease in Childhood" uspoređivali su visinu, težinu, BMI i obujam struka kod djece u 18 škola u razdoblju od 1996. do 1998. godine i ponovo 2001. godine.

Četiri posto djevojčica obuhvaćenih istraživanjem bilo je pretilo 1996. godine i 2001., ali je broj pretilih dječaka u tom razdoblju porastao za tri posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara