Prosječni radnik će u siječnju 2009. biti zadužen 80 tisuća kuna

Prosječni radnik će u siječnju 2009. biti zadužen 80 tisuća kuna

PREMA procjenama Nezavisnih hrvatskih sindikata, građani Hrvatske će već u siječnju iduće godine biti dodatnih pet milijardi kuna. Prosječna hrvatska obitelj će prema tome dugovati preko 100 tisuća kuna, piše Jutarnji list. Ako bi se svi krediti hrvatskih stanovnika prebacili samo na zaposlene ispada da će prosječni radnik biti zadužen nešto više od 80 tisuća kuna.

Prosječni stanovnik Hrvatske već danas jedva spaja kraj s krajem, a u narednim mjesecima može očekivati da će još teže pokrivati životne troškove. Prosječna plaća bi se trebala povećati za oko 200 kuna, ali velikoj većini zaposlenih zarade će ostati nepromijenjene. Mirovine danas iznose 40 posto prosječne plaće, a trebale bi se povećati tek za pedesetak kuna.

Trenutni krediti građana iznose preko 120 milijardi kuna, tako da prosječna obitelj duguje oko 96 tisuća kuna, dok svaki zaposleni približno 77 tisuća kuna. Minusi na računima su se od početka ove godine povećali za 27 posto, a nedopuštena prekoračenja za 13 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potrošnja svakodnevnih potrepština već se smanjila

Udar na kućne budžeta nastupit će ukoliko banke zbog svjetske financijske krize odluče povećati kamate na kredite. To se poglavito odnosi na stambene kredite, dok se kamate na kartice i minuse ne bi trebale povećavati jer su već na maksimalnim vrijednostima.

Naposljetku, svjetska financijska kriza, ali i visoka stopa inflacije u proteklih nekoliko mjeseci, natjerale su hrvatske građane da smanje svakodnevnu potrošnju. Tako službene statistike bilježe pad potrošnje kruha, peciva, slatkiša, voća i povrća, ali i štednju na odjeći i obući.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara