Proslava 1. svibnja u Maksimiru

ŠEST sindikalnih središnjica danas će zajednički obilježiti 1. svibnja, Međunarodni praznik rada, u zagrebačkom parku Maksimiru.

Prvi svibnja se kao međunarodni praznik rada u svijetu obilježava od 1889. godine, a u Zagrebu već od 1890. godine, kao spomen na žrtve demonstracija radnika u Chicagu 1886. godine, koji su započeli borbu za bolje radne i životne uvjete radnika.

Hrvatski sindikati ove godine 1. svibnja obilježavaju pod geslom "Politiku i političare u službu rada i radnika".

Tradicionalna prvosvibanjska sindikalna povorka krenut će u 10 sati s Trga bana Jelačića preko Cesarčeve, Vlaške i Maksimirske ulice do Parka Maksimir, uz limenu glazbu ZET-a, Vrbovečke mažoretkinje i Vrbovečku limenu glazbu.

Sindikat PPDIV-a ovogodišnji će praznik rada obilježiti prosvjedno, tako što će se predstavnici svih podružnica PPDIV-a sa zagrebačkog područja i sjeverozapadne Hrvatske u 10 sati pridružiti radnicima Sljemena koji od četvrtka prosvjeduju ispred Vlade. Dio radnika Sljemena potom će se priključiti proslavi u Maksimiru, a dio će nastaviti prosvjedovati na Markovu trgu.

Prvosvibanajska povorka će ući u Maksimir oko 12 sati, nakon čega počinje službeni dio programa govorima predsjednika sindikalnih središnjica, koji će se osvrnuti na aktualnu gospodarsku i socijalnu situaciju u Hrvatskoj.

Okupljenima će se potom obratiti potpredsjednik Vlade Damir Polančec i pročelnik kabineta predsjednika Republike Hrvoje Cvitanović.

U zabavnom dijelu programa na Velikoj pozornici sudjeluju Zagrebački mališani, Flajer, Six swing orkestra, Kraljevi ulice, Vladimir Kočiš Zec, Davorin Bogović, Boris Babarović, Elemental, Shorty, Stampedo, Mile i Hladno pivo, Zabranjeno pušenje i Plesni klub Bravo.

U 11 sati kod Velike pozornice počet će podjela besplatnog graha, a osigurano je 16.000 porcija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara