proslava 120. obljetnice korčulanskoga pjevačkog društva svete cecilije

Blagdan zaštitnice glazbe Svete Cecilije i 120. obljetnica Korčulanskoga pjevačkog društva koje nosi njezino ime svečano se proslavljaju u Korčuli.

Izložba tekstova i fotografija iz duge povijesti Korčulanskoga pjevačkog društva Svete Cecilije, najstarijega svjetovnog pjevačkog društva u Dalmaciji, otvorena je danas pod pokroviteljstvom grada Korčule i Gradskog muzeja.

Položeni su vijenci na gradskome groblju i u atriju Gradske vijećnice, a u katedrali sv. Marka služena je misa zadušnica.

Predavanje o povijesti Korčulanskoga pjevačkog društva Svete Cecilije održao je povjesničar dr. Franko Oreb.

Istaknuo je kako u povijesnim dokumentima s osnivačke skupštine Društva stoji da su Korčulani 1883. u svojemu gradu osnovali prvo pjevačko društvo u Dalmaciji, koje je okupljalo sve društvene slojeve, "... da učenjem i gajenjem narodne hrvatske pjesme oplemenjuje srce mjesne omladine, da joj podrijeva čuvstva prema jeziku svojem i prema običajima, da joj zasadi u dušu tvrdo osvjedočenje kako je dužna da čuva i brani svoje narodne svetinje, da bude svojim u svojoj zemlji, da tuđina poštuje, po starom hrvatskom običaju, kao gosta".

Prvi javni nastup Društvo Sveta Cecilija imalo je 30. siječnja 1884. godine u dvorani Narodne slavjanske čitaonice. Dr. Oreb je rekao i da je tom prigodom nastup oduševljeno i s rodoljubnim zanosom pozdravila prepuna dvorana, a odjeknuo je kao prvorazredni događaj u gradu i na otoku Korčuli, te u cijeloj Dalmaciji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do Prvoga svjetskog rata Korčulansko pjevačko društvo Svete Cecilije održalo je mnoge koncerte i izvelo kazališne priredbe, a surađivalo je sa Zagrebačkim pjevačkim društvom "Kolo", karlovačkom "Zorom" i splitskim društvom "Zvonimir".

U sklopu proslave 120. obljetnice toga pjevačkog društva sinoć je održana svečana akademija na kojoj su nastupili glazbenici i članovi kulturnih društava i ustanova Korčule.

Proslava završava večeras svečanim balom u hotelu "Marko Polo".

Korčulansko pjevačko društvo Svete Cecilije utemeljeno je godine 1883., a prestalo je djelovati nakon Drugoga svjetskog rata.

Obnovljeno je pod imenom Hrvatsko glazbeno društvo Svete Cecilije 28. siječnja 1991.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara