Proslava 140. obljetnice Prvoga hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu

Varaždinsko Dobrovoljno vatrogasno društvo Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor proslavilo je danas u Varaždinu 140. obljetnicu, a na proslavi i na svečanoj sjednici Društva bio je i predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Na svečanoj sjednici u povodu 140. obljetnice varaždinskoga Dobrovoljnog vatrogasnog društva, prvog vatrogasnog društva i uopće prvog organiziranog vatrogastva na području Hrvatske, predsjednik Mesić je rekao da za dobrovoljno i profesionalno vatrogastvo može izreći jedino pohvalu. Dodao je kako bi, međutim, trebalo više učiniti na koordinaciji među vatrogasnim društvima, profesionalnim postrojbama i ljudima na terenu.

Na svečanoj sjednici, održanoj u varaždinskoj Glazbenoj školi, Hrvatska vatrogasna zajednica uručila je priznanja slavljeniku - varaždinskome DVD-u, te predsjedniku Mesiću, gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

Nakon sjednice, na Kapucinskom trgu varaždinski su vatrogasci nazočnima izveli složenu pokaznu vježbu s gašenjem i spašavanjem iz visokih zgrada, te s gašenjem i spašavanjem u slučaju prometne nesreće.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski predsjednik posjetio je i Muzej hrvatskoga vatrogastva, čiji će nadograđeni dio sljedeće godine biti sjedište međunarodne Vatrogasne olimpijade.

Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu osnovan je 17. lipnja 1864. godine, čime je Varaždin postao kolijevkom hrvatskoga vatrogastva, a varaždinska regija jednom od najvažnijih vatrogasnih cjelina u Hrvatskoj.

(Hina) xvar yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara