Proslava 72. bojne Vojne policije: Lora mučilište? Ništa od toga!

Foto: Jakov Prkić / Cropix

RATNI zapovjednik 72. bojne Vojne policije Mihael Budimir danas je na proslavi 20. obljetnice postrojbe negirao da su u Lori počinjeni ratni zločini.

"Vrijeme će pokazati da neke presude nisu trebale biti onakve kakve jesu"

"Crveni križ ocijenio je našu postrojbu kao najbolju prema postupanju sa zarobljenicima, odlikovani smo svim odličjima, a šest naših suboraca optuženo je za ratne zločine. Kažu da je Lora bila kazamat i mučilište, a od toga ništa. Vrijeme će pokazati da neke presude nisu trebale biti onakve kakve jesu", kazao je Budimir.

Lora najbolje konačište

Ovakav stav nije neko veće iznenađenje, jer je Budimir identično govorio kada je kao svjedok saslušan na suđenju kolegama iz Vojne policije, koji su na koncu osuđeni na zatvorske kazne zbog iživljavanja nad civilima dovedenima u Loru temeljem istražnog naloga koji je kao vojni tužitelj potpisao Mladen Bajić. Dvojica su ubijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budimir je tijekom svjedočenja Loru nazvao najboljim konačištem. Valja reći da Državno odvjetništvo još nije zaključilo svoj posao na istraživanju ratnih zločina u Lori. Za suđenje je spremna tzv. Lora 2, no i dalje se provode određene istražnje radnje koje bi mogle rezultirati novim optužnicama.

Kerum: "Prema braniteljima treba osjećati strahopoštovanje"

Na proslavi 20. rođendana 72. bojne pozdravljeni su generali Ante Gotovina i Mladen Markač, a spomenuo se i ratni ministar obrane Gojko Šušak.

Među uzvanicima je bio i budući SDP-ov ministar obrane Ante Kotromanović. Par prigodnih riječi kazao je i splitski gradonačelnik Željko Kerum.

"Prema svakom branitelju treba se odnositi ne sa poštovanjem, već strahopoštovanjem", istaknuo je Kerum.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara