Proslava blagdana Velike Gospe u marijanskim svetištima

U SINJU, gdje se Sinjska Gospa Čudotvorna posebno štuje kao zaštitnica grada, na današnji blagdan Velike Gospe više od 50 tisuća vjernika iz cijele Hrvatske, te susjedne Bosne i Hercegovine, prisustvovalo je misnom slavlju, koje je na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodio splitskomakarski nadbiskup Marin Barišić.

Egoizam vodi u propast, a euharistija nas poziva na zajedništvo i civilizacijsku ljubav. Trebamo čuvati i njegovati memoriju i tradiciju, rekao je nadbiskup Barišić i naglasio da to nije zatvaranje u prošlost, nego nada u budućnost jer je, istaknuo je, tradicija bogatstvo bez koje nema ni budućnosti.

Prije središnjeg misnog slavlja, u procesiji ulicama Sinja sliku čudotvorne Gospe Sinjske nosili su alkari i alkarski momci, te policajci, hrvatski vojnici i mladi svećenici.

Gospina slika ove je godine upravo za današnji blagdan obnovljena i restaurirana, što je izveo stručnjak Restauratorskog zavoda iz Splita Josip Delić.

U crkvi na otvorenom u nacionalnom Marijanskom svetištu u Mariji Bistrici na današnji blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo svetu misu predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Povijest je obilježena krajnjom napetošću dobra i zla, rekao je Bozanić dodajući kako u današnjoj kulturi prevladava misao da se uz pomoć tehnike, napretka i blagostanja čovjek može osloboditi zla. To su dobri čimbenici ali nisu odlučujući, rekao je. Majka Božja svjedoči da je unutarnje zlo ono koje trebamo pobijediti, kazao je Bozanić.

Majka Božja je najveće znamenje Božje pobjede nad zlom, rekao je nadbiskup zagrebački i pozvao hodočasnike da joj se mole za mir u dušama ljudi i našega hrvatskog društva.

Molimo za Hrvatsku kojoj je potrebno pozitivno društveno ozračje i prepoznavanje vlastitih uspjeha. Svoje molitve također upućujemo i za mir među narodima, za društva koja su ogrezla u hedonizmu i spolnoj izopačenosti, rekao je Bozanić, upozorivši još i na zlo nekontrolirane manipulacije i pokusa nad čovjekom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misnom slavlju bilo je nazočno oko 30 tisuća vjernika i hodočasnika, koji su stigli iz svih krajeva Hrvatske.


Na središnjem euharistijskom slavlju na današnji blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta okupilo se jutros dvadesetak tisuća vjernika.

Na misnom slavlju đakovački i srijemski biskup msgr. Marin Srakić istaknuo je potrebu svakog čovjeka da pronalazi radost života.

Radost nije u materijalnim stvarima, skupim kućama i bogatstvu, već u srcu čovjeka spremnog da se otvori drugom čovjeku. Radost je u vjeri, a to se potvrđuje velikim štovanjem Marije zagovornice čovjeka. Sreća i radost u obitelji, mladost bez droge - to su istinske vrijednosti, rekao je biskup.

Podsjetio je na teške dane progonstva ali i na vjeru koju je aljmaška Gospa uvijek ulijevala svom vjernom puku. Nažalost, danas je mnogo onih koji umanjuju radost života, onih koji se trude da umanje vrijednosti Domovinskog rata od 1991. do 1995., da umanje strahote hrvatskih stradalnika; danas heroji postaju krivci. Kroz sve to prisutno je razočaranje čovjeka, njegova nesigurnost za budućnost, kazao je biskup Srakić.

Proslavi blagdana Velike Gospe u Aljmašu među brojnim vjernicima su i osječki gradonačelnik Anto Đapić, dogradonačelnik Gordan Matković i saborski zastupnici Branimir Glavaš i Vladimir Šišljagić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara