Proslava dana Centra za odgoj i obrazovanje djece u Velikoj Gorici

MINISTAR rada i socijalne skrbi Davorko Vidović prisustvovao je danas proslavi dana Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži u Velikoj Gorici, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

Vidović je obećao da će pokloniti Centru novi kombi, istaknuvši da se Centar može ponositi svojim dugogodišnjim i produktivnim radom te stručnošću djelatnika koja se može mjeriti s europskim standardima.

Centar neprekidno djeluje od 1939. godine i najstariji je dom sa školom za djecu s mentalnom retardacijom u Hrvatskoj. Trenutno se 65 zaposlenih u Centru brine za 140 korisnika.

Ministarstvo rada je u zadnje tri godine doniralo Centru 522.000 kuna, te odobrilo još 400.000 kuna za njegovu obnovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Djeci i mladeži osnovnoškolskog uzrasta centar pruža smještaj, zbrinjavanje, njegu, odgoj i obrazovanje u posebnim uvjetima, usmjeravanje i osposobljavanje, zdravstvenu zaštitu te potrebne oblike stručne pomoći kroz rehabilitacijske programe.

U radu s korisnicima naglasak je na usvajanju znanja, vještina i navika potrebnih u svakodnevnom životu, poštujući zakonitosti koje proizlaze iz naravi poteškoća.

U Centru se primjenjuju posebni programi za djecu s lakom mentalnom retardacijom i djecu s umjerenom mentalnom retardacijom, te radna terapija odraslih korisnika s mentalnom retardacijom.

Najveći problem Centru predstavljaju veći zahvati oko održavanja zgrade u Zagrebačkoj ulici koja je stara preko 100 godina, a također im nedostaje 14 radnika, uglavnom u odjelu tehničkih i računovodstvenih poslova, psiholog te stručnjaci za provođenje programa stručne pomoći u obitelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara