Proslavljen dan grada Raba u nazočnosti predsjednika Mesića i državnog vrha San Marina

Dan grada Raba proslavljen je danas svečanom sjednicom Gradskog vijeća i Poglavarstva na kojoj su bili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i kapetani regenti Republike San Marina Paolo Pollini i Marino Riccardi, te otkrivanjem spomenika sv. Marinu koji je Rabu darovao San Marino.

Predsjednik Mesić rekao je na svečanoj sjednici da Hrvatska želi sudjelovati u milenijskom pothvatu ujedinjenja Europe. To je hrvatska sudbina i želja, i to ne samo formalno članstvo, nego i usvajanje standarda Europske Unije, dodao je.

Hrvatska harmonizira svoje zakonodavstvo kako bi bilo kompatibilno s onim u EU, ali izgrađuje i infrastrukturu da bi se i fizički povezala s tom Europom, rekao je predsjednik Mesić i istaknuo da autoceste i moderne željeznice aktiviraju sve potencijale zemlje. Izrazio je želju da kapital i nove tehnologije uđu u Hrvatsku kako naši građani više ne bi morali odlaziti u inozemstvo na rad.

Također je rekao da Hrvatska može i mora surađivati sa susjednim zemljama iz kojih je na nju "vršena brutalna agresija", a da se krivnja za počinjeno mora individualizirati kako bi se prestalo s kolektivnim optuživanjem. Posebice je istaknuo da taj stanard mora vrijediti u cijeloj regiji.

Kapetan regent Paolo Pollini ocijenio je da su odnosi Hrvatske i San Marina u stalnoj uzlaznoj putanji. Podsjetio je da je San Marino drugi u svijetu priznao Hrvatsku, dodajući kako je ponosan zbog te činjenice, te je čestitao Hrvatskoj na razvoju proteklih godina.

Rapski gradonačelnik Zdenko Antešić podsjetio je da je sv. Marin u 3. stoljeću pred progonom rimskog cara Dioklecijana otišao iz Raba preko Jadrana. Ondje je taj rapski klesar sa skupinom kršćana osnovao zajednicu, koja je postala prva republika na svijetu, San Marino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz kapetane regente, koji su na čelu Republike, u izaslanstvu San Marina bili su ministri vanjskih i unutarnjih poslova Fabio Berardi i Loris Francini, te izaslanstvo grada San Marina na čelu s gradonačelnikom Alessandrom Barullijem.

Rab i San Marino veže, osim sv. Marina, 36 godina stara povelja o prijateljstvu.

Na svečanoj sjednici dodjeljene su nagrade i priznanja grada Raba istaknutim pojedincima i udrugama.

Nakon toga je u parku San Marinu u Rabu otkriven spomenik sv. Marinu, rad sanmarinskog kipara Alda Volpinija, dar financijskih institucija iz te države.

Dan grada Raba slavi se kao sjećanje na prestanak invazije Normana godine 1075.

(Hina) xdsil yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara