proslavljen dan splitskog sveučilišta

Svečanošću u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu je proslavljen Dan splitskog Sveučilišta utemeljena prije 29 godina sjedinjenjem nekoliko visokoškolskih ustanova koje su do tada djelovale u Splitu, kazao je rektor Ivan Pavić.

Do danas je, istaknuo je rektor, Sveučilište naraslo na uglednu ustanovu u kojoj djeluje devet fakulteta, jedna akademija, dvije visoke škole i dva sveučilišna odjela, koje pohađa više od 23 tisuće studenata.

Najveći je iskorak Sveučilište učinilo zadnjih nekoliko godina otvorenjem nekoliko studija, odjela, izgradnjom kampusa, rekao je, najavivši i nove studije: sociologije na Odjelu humanističkih znanosti, arhitekture na Građevinskom fakultetu, farmacije na Kemijsko-tehnološkom te studija za mediteransku poljoprivredu. Najnoviji uspjeh Sveučilišta, naglasio je rektor, jest Mediteranski institut za istraživanje života, koji je osmislio prof. Miroslav Radman, i koji je nakon obnove zgrade spreman za početak rada već iduće godine.

Na današnjoj svečanosti kojoj su, osim gradskih i županijskih čelnika te nadbiskupa splitsko-makarskog Marina Barišića, nazočili i rektori ostalih hrvatskih sveučilišta, počasnim doktorom Sveučilišta u Splitu proglašen je Danijel Denegri, jedan od vodećih svjetskih fizičara s Instituta Cern u Švicarskoj. Sudjelovao je i u istraživanju čestica za što je talijanski fizičar Carl Rubia dobio Nobelovu nagradu. Denegri, dobitnik brojnih međunarodnih priznanja, stalno je u vezi sa Sveučilištem, a svojim je zalaganjem mnogim mladim stručnjacima omogućio rad i na Cernu i na drugim svjetskim institutima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Počasnim doktorom proglašen je i Željko Mardešić, ugledni sociolog i fenomenolog Crkve, jedan od stupova suvremene hrvatske sociologije religije i jedan od svjetskih autoriteta na tom području. Umirovljeni je predavač na Bogoslovnom fakultetu u Splitu, čija su djela nezaobilazna literatura na svim studijima sociologije u Hrvatskoj i jedan od osnivača časopisa "Crkva u svijetu".

U zvanje profesora emeritusa promaknuti su Ivo Borković, Ivan Mimica, Petar Slapničar, Srđan Vrcan, a posebno je priznanje dodijeljeno dugogodišnjem profesoru na Fakultetu građevinarstva Jakši Miličiću.

Po dvoje najboljih studenta sa svakog fakulteta, akademije, odjela i visoke škole u sastavu Sveučilišta dobilo je rektorove nagrade za uspjeh u protekloj školskoj godini.

(Hina) dstr dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara