Proslavljena 10. obljetnica lokalne samouprave u Hrvatskoj

U OPATIJI je danas održana završna proslava desete obljetnice lokalne samuoprave u Hrvatskoj.
Agencija Građanski institut (Urban Institute), koja provodi Projekt lokalne samouprave i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID koja ga finacira, priredili su završnu proslavu na kojoj je sudjelovala i ministrica pravosuđa Ingrid Antičević- Marinović.

Na svečanosti je završeno i četverodnevno putovanje hrvatskih novinara u organizaciji Građanskog instututa u tijeku kojeg su posjetili i tražili dobre primjere reforme u jedanaest lokalnih samouprava u Hrvatskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović podsjetila je kako je lokalna samouprava u Hrvatskoj uvedena 1992. donošenjem Zakona o lokalnoj samoupravi i provedena izborima za predstavnička tijela gradova i općina 1993. Dodala je kako je osnovni cilj reforme lokalne samouprave da se vlast decentralizira, t.j. da lokalna i područna vlast preuzme mnoge državne ovlasti. Kazala je da je ta reforma jedan od prioriteta Vlade uspostavljene nakon izbora 2000. Reformom se, navela je, nastoje približiti građani odlučivanju i tako smanjiti koncentraciju vlasti u državnoj upravi.

Svečanosti su nazočili i predstavnici Saveza gradova i općina Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara