Prošle godine Hrvatska je bila Bejrut, a danas svi čestitaju policiji na odličnom radu!

Prošle godine Hrvatska je bila Bejrut, a danas svi čestitaju policiji na odličnom radu!

Tekst: P.Vidov
Foto: Davor Pongračić, Goran Mehkek / Cropix

TURISTIČKA sezona je pokazatelj da je Hrvatska sigurna zemlja zahvaljujući dobrom radu policije, a Tomislav Karamarko se nadovezao s tvrdnjom kako su svi slučajevi koji su potresali javnost u proteklih godinu dana - riješeni. Svi uglednici koji su govorili na proslavi blagdana Sv. Mihovila, zaštitnika policije, imali su samo riječi hvale za hrvatske "dečke u plavom".

Mesić je tako istaknuo požrtvovnost, znanje i stručnost hrvatskih policajaca, a bomboni su iz usta ispadali i Jadranki Kosor koja je policiji poručila kako u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala imaju punu podršku Vlade. "Želim da građani doživljavaju policiju kao prijatelje, a organizirani kriminal kao veliku opasnost", kazala je Kosor koja je pohvale dijelila i zbog manjeg broja stradalih u prometu, te uspješne borbe protiv obiteljskog nasilja.

"Policija će se odlučno suprotstaviti svim oblicima kriminala i korupcije", obećao je građanima ministar unutarnjih poslova. "Svi slučajevi koji su potresali javnost i zbog kojih su iz Bruxellesa stizale kritike su riješeni", dodao je Karamarko iznijevši podatak kako se bilježi i pad opće stope kriminaliteta. No, dok su se međusobno tapšali po leđima, hrvatski politički vođe valjda su zaboravili da javnost nije tako oduševljena radom policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako su ubojstva Ive Pukanića i Ivane Hodak uspješno riješena, zašto nitko u to ne vjeruje?

Među "potresne slučajeve koji su riješeni" Karamarko vjerojatno ubraja ubojstva Ivane Hodak i Ive Pukanića, zbog kojih je bivši premijer Ivo Sanader prije samo godinu dana vikao kako neće dopustiti da Hrvatska postane Bejrut. Za ovo prvo je već počelo suđenje Mladenu Šlogaru - Žili, a neviđeni cirkus na prvom ročištu samo je raspirio nagađanja da policija ima pogrešnog čovjeka. Ubojstvo Ive Pukanića je, pak, daleko od riješenog s obzirom da ime naručitelja (Joca Amsterdam je u pritvoru zato što je organizirao atentat) nismo doznali. No, što se policije tiče, posao je obavljen.

Osvrnimo se i na minulu turističku sezonu koja je, prema predsjednikovim tvrdnjama, garancija da svijet percipira Hrvatsku kao "sigurnu zemlju". Broj turista, kako ministar Bajs voli isticati, nije drastično pao, ali zato broj incidenata i napada na turiste vjerojatno nikad nije bio veći. No, što se policije tiče, posao je obavljen.

Za kraj spomenimo i Jadranku Kosor, koja nudi MUP-u maksimalnu pomoć oko rješavanja svih korupcijskih afera. A istovremeno te afere u državnim firmama niču kao gljive poslije kiše, ali ne otkriva ih policija nego - novinari. Iz oporbe redovito stižu kritike kako Državno odvjetništvo bez odobrenja Vlade ne radi ništa, a još redovitije ih Vlada ignorira. Četiri godine je trebalo HDZ-u, čiji članovi čine okosnicu Vlade, da prestane štititi bivšeg ministra Rončevića zbog njegove navodne odgovornosti u aferi kamioni. A istrage u HEP-u, HFP-u, HŽ-u, HAC-u i brojnim drugim državnim firmama su stalno "u tijeku". I ne nazire im se kraj. No, što se policije tiče, posao je obavljen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara