Prošle godine u svijetu ubijeno 54 novinara

PROŠLE su godine u svijetu ubijena 54 novinara, a sloboda medija na različite je načine prekršena u 176 zemalja, stoji u najnovijem izvješću Međunarodnog novinarskog instituta objavljenom u srijedu.

Po podacima Instituta, najviše je novinara ubijeno u Južnoj Americi (22), Aziji (13), Europi (10) i Bliskom istoku (7).

Novinarima je najteže bilo raditi u Kolumbiji, gdje ih je ubijeno 15 i u Rusiji, u kojoj je prošle godine smrtno stradalo osam novinara.

Institut posebno upozorava na štetan utjecaj rata protiv terorizma na slobodu medija, u prvoj godini nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2000. godine.

"Vlade širom svijeta koriste rat protiv terorizma za svoje kratkoročne interese. I dok su neke dodatne sigurnosne mjere legitimne, neke vlade su, u ime rata, donijele restriktivne zakone, smanjile slobodan protok informacija, uhitile novinare, zatvarale medije i sprečavale slobodu izražavanja drugačijeg mišljenja".

Tako su u Sjedinjenim Državama protuterorističke mjere izazvale strah od narušavanja ravnoteže između sigurnosti i sloboda, stoji u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rad medija u nekim južnoameričkim zemljama otežavaju preveliki porezi i ekonomska recesija.

Medijsko stanje u Hrvatskoj u izvješću je ocijenjeno složenim, no boljim nego ranijih godina.

U Hrvatskoj Institut bilježi 31 slučaj kršenja medijskih sloboda, osobito na lokalnoj razini, gdje su mediji izloženi jakom pritisku lokalnih političara.

Također se navodi broj od preko tisuću tužbi za naknadu štete zbog narušene časti i ugleda, u kojima tužitelji traže ukupno 50 milijuna eura odštete.

Među povredama medijskih sloboda istaknuti su slučajevi kada uredništvo HTV-a nije dopustilo gostovanje čelnika udruge za zaštitu homoseksualaca Dorina Manzina u emisiji "Nedjeljom u dva" te slučaj kada su ratni invalidi iz Osijeka spriječili tiskanje lokalnog "Osječkog doma", s popisom invalida koji primaju vojne mirovine i podacima o njihovu invaliditetu.

Institut pozitivnim događajem na hrvatskoj medijskoj sceni smatra pojavu nekoliko novih novinskih izdanja, a osobito važnim događajem drži početak prodaje srbijanskih novina i magazina u Hrvatskoj nakon 11 godina prekida.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara