Prošlog četvrtka nakrvavija noć za pripadnice američke vojske

NOĆNI samoubilački napad na konvoj američke vojske koji se dogodio prošlog četvrtka u iračkoj Falluji, po broju žrtava pripadnica američkih snaga, najkrvaviji je napad na žene u američkoj vojsci u Iraku.

U napadu iračkog samoubojice poginule su tri, a ranjeno je čak 11 pripadnica američke vojske što je od početaka savezničke intervencije u Iraku najveći broj žrtava među pripadnicama vojske u jednom danu. U tom je napadu poginuo i jedan američki marinac dok su dva marinca ranjena.

Nakon što je bombaš samoubojica aktivirao eksploziv u blizini američkog vojnog kamiona, tri su pripadnice vojske na mjestu poginule, dok je jedan marinac ubijen pješačkim oružjem iz obližnje zasjede iračkih pobunjenika.

Ubijeni i ranjeni vojnici pripadnici su 2. Marinske Ekspedicijske postrojbe, a napadnuti su pri povratku u kamp Falluja, nakon obilaska kontrolnih točaka u obližnjem gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Pentagonovim podacima objavljenim na CNN-u, do napada koji se dogodio u četvrtak, u Iraku je ukupno bilo ubijeno 36 pripadnica američkih snaga te tri djelatnice koje su za američku vojsku radile pod civilnim ugovorom.

Američka vojska nakon uspostave civilnih vlasti u Iraku ima povećanu potrebu za angažiranjem ženskih vojnih snaga zbog toga jer prema strogim iračkim zakonima samo žene smiju pregledavati druge žene.

U Iraku se zbog velike nestabilnosti i nadalje provode stroge mjere sigurnosti, međutim, radi mira s lokalnim stanovništvom vojska mora angažirati žene koje će na kontrolnim točkama vršiti kontrolu iračkih žena i djece.

Posljednji je napad došao kao "ulje na vatru" u raspravi koja se vodi posljednjih mjeseci oko toga trebaju li SAD angažirati žene u Iraku. U CNN-ovom ispitivanju javnog mijenja provedenom prošlog mjeseca, 54 posto sudionika ispitivanja se protivi angažmanu žena u iračkom ratu, dok čak 44 posto ispitanika podupire tu ideju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara