Prosper: Gotovina i Bobetko moraju u Haag

Veleposlanik Pierre Richard Prosper, voditelj Ureda američkog State Departmenta za ratne zločine, posjetit će krajem siječnja Zagreb kako bi od hrvatske Vlade zatražio da uhite haške optuženike, generale Antu Gotovinu i Janka Bobetka, saznaje se iz razgovora američkog dužnosnika za Večernji list i Vjesnik od četvrtka.

Komentirajući taj zahtjev Prosper je kazao da je on nedvosmislen te da će ga osobno prenijeti hrvatskoj vladi i narodu.

´Zahtjev glasi: Hajde da stvarno riješimo taj problem jer procijenjujemo da je isteklo vrijeme čekanja i stoga moramo zajednički doći do povoljnog riješenja prije nego cijela priča u još većoj mjeri našteti Hrvatskoj´, kazao je Prosper.

On je istaknuo da generali svoju pravdu mogu ostvariti samo u Haagu, a nikako skrivajući se.

´Dolazim u Hrvatsku da Zagrebu prenesem poruke svoje zemlje i da vašu vladu ohrabrim da naprave zadnji korak, i koliko god to bilo emotivno i bolno, donesu odluku o odlasku Gotovine i Bobetka u Haag´, rekao je američki dužnosnik u intervjuu Večernjem listu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O rješavanju ´slučaja Bobetko´ ovisi i američka pomoć hrvatskom pravosuđa, istaknuo je Prosper u razgovoru za Vjesnik.

´Ta je pomoć trenutno zaustavljena. Pričekat ćemo i vidjeti kako će završiti ´slučaj Bobetko´... Kad ´slučaj Bobetko´ bude riješen prema načelima i u duhu suradnje s haškim sudom, ponovo ćemo se uključiti u sve što smo najavili,´ rekao je američki dužnosnik.

Prosper je izrazio uvjerenje da će ova godina biti zadnja godina u kojoj će se Hrvatska opterećivati problemima u odnosima s Haagom.

´Za nove optužnice nisam čuo, o tome ništa ne znam´, kazao je, dodavši da tužiteljstvo službeno ni o čemu novom nije obavijestilo SAD.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara