Prostitucija bi uskoro moga postati legalna u San Franciscu

Prostitucija bi uskoro moga postati legalna u San Franciscu

SAN FRANCISCO bi uskoro mogao postati prvi veliki grad u Americi u kojem bi prostitutke mnoge slobodno obavljati svoj posao na ulica bez bojazni od policije. U tom živi-i-pusti-da-drugi-žive gradu, gdje postoje klubovi u kojima se puši marihuana i gdje se na godišnje jednom slavi sadomazohizam, pokrenut je prijedlog o legaliziranju prostitucije.

Ukoliko glasači idućeg mjeseca glasaju za prijedlog zakona nazvan "Proposition K", lokalne vlasti i policija više neće zakonski smjeti sprječavati prostitutke u obavljanju njihovog posla. "Na taj način, moći ćemo se organizirati kao i drugi radnici te tražiti zaštitu naših prava" izjavila je za Associated Press 22-godišnja prostitutka Patricia West, koja se tim poslom bavi oko godinu dana.

Mnogi protiv već u startu

Ukoliko se prijedlog usvoji, vlasti procjenjuju kako će policija time oslobođena 11 milijuna dolara izdataka, koji se izdvajaju za razbijanje prostitucije u tom gradu. Ipak, mediji procjenjuju kako će to biti teška borba "uzbrdo" jer je većina političkog establišmenta protiv donošenja takvog zakona.

Lokalni ogranak demokrata, pokrenuo je čitavu priču oko legalizacije prostitucije u San Franciscu ali za protivnika imaju gradonačelnika, okružnog tužitelja, kompletnu policiju i veliku većinu poslovne zajednice. Protivnici te ideje tvrde kako bi se prostitucija i ilegalna prostitucija time samo pogoršale te da bi svodnici upravljali čitavim gradskim četvrtima. pod ilegalnom prostitucijom smatraju prisiljavanje ljudi na seks i trgovinu ljudima u tom smislu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Argumenti "za" i "protiv"

"Predlagači ovog zakona obično predoče ružičastu sliku o dvoje odraslih koji svojevoljno pristaju na seks uz novčanu naknadu ali ne uzimaju u obzir da je većina prostitutki iskorištavana i da ih kontrolira i manipulira netko drugi, i psihički i fizički", zaključio je policijski kapetan Al Pardini.

"Mi vjerujemo kako represivne mjere samo odmažu žrtvama trgovine ljudima, dok je pristup koji uključuje ljudska prava i dekriminalizaciju, u stvarnosti puno učinkovitiji", rekla je s druge strane Carol Leigh, suosnivačica odvjetničkog ureda Bay Area Sex Workers Advocacy Network, za zastupanje prava prostitutki.

B.V.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara