Prostorni plan grada Zagreba na skupštini u svibnju

ZAGREBAČKO Gradsko poglavarstvo danas je utvrdilo konačni prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba koji će, najavljeno je, biti upućen Gradskoj skupštini na donošenje u svibnju.

Tome je prethodila javna rasprava o izmjenama i dopunama Prostornog plana od 22. ožujka do 7. travnja 2003. i za to vrijeme je pristiglo 178 zahtjeva, a od 51 primjedbi koje su se odnosile na predmetne izmjene i dopune, prihvaćeno je 43. Zahtjevi pristigli izvan roka nisu bili razmatrani, izvijestio je danas pročelnik Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša Miljenko Mesić.

Izmjene i dopune Prostornog plana bile su ciljane i potrebne kako bi GUP-ovi Zagreba i Sesveta bili usklađeni s tim planom, rečeno je na sjednici Poglavarstva. Njima se, uz ostalo, briše lokacija građevina za termičku obradu otpada Savica-Šanci i naglašava potreba za što hitnijom izradom studije cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Također se utvrđuju načela za uređivanje građevinskog područja Zagreba obuhvaćenog granicom Parka prirode Medvednica, a kartogafski se prikazuju šume kao područja primjene posebnih mjera uređenja i zaštite.

Prihvaćena je i izmjena lokacije u Blatu iz sportsko rekreacijske namjene u golf igralište.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će Prosotni plan biti prihvaćen na skupštinskoj sjednici u svibnju, što je pretpostavka i za donošenje GUP-ova Zagreba i Sesveta u lipnju", rekao je zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić. Za te je dokumente potrebna i suglasnost Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša za što Tojčić navodi da će je Grad sigurno dobiti jer je bilo uključeno u proceduru, koja je, kako je rekao Mesić, u potpunosti poštivana.

U objektu stare škole Žitnjak 31, današnjom odlukom Poglavarstva, a na inicijativu zagrebačke gradonačelnice Vlaste Pavić, danas je 17 umjetnika dobilo ateljee. Članica Poglavarstva za kulturu Andrea Zlatar je navela da su glavni kriteriji bili umjetnička razina i raznovrstnost na umjetničkoj sceni: grafičari, slikari, kipari, fotografi te da umjetnici dosad nisu koristili gradske prostore (stan i sl.) i da su spremni raditi u lokalnoj zajdenici.

Najavila kako je u planu osiguravanje još šest-sedam ateljea u Kulturnom centru Remetinec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara