Prosvjed Greenpeacea pred nuklearnom centralom Černavoda

TRIDESETAK pripadnika Greenpeacea prosvjedovalo je u ponedjeljak pred nuklearnom centralom Černavoda kako bi upozorili na opasnosti povezane sa skladištenjem radioaktivnog otpada, priopćio je Greenpeace.

Prosvjednici su u gumenim čamcima stigli kanalom koji povezuje Dunav s Crni morem noseći transparent na kojemu je pisalo "Černavoda: 100.000 godina nuklearnog otpada".

"Greenpeace traži da se prestane ulagati u nuklearni sektor i poziva vladu da razmotri mogućnosti obnovljive energije", naglasila je organizacija.

"Rumunjska još nije riješila probleme skladištenja nuklearnog otpada" i taj će se problem još pogoršati s pokretanjem drugog reaktora centrale, predviđenim za 2006.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Černovoda godišnje proizvede 90 tona posebno opasnog otpada, koji je trenutačno uskladišten u prvoj centrali i nitko ne zna što će s njim biti za sljedećih 100.000 godina", upozorio je Greenpeace.

Prvi pogon centrale Černovoda, od pet predviđenih, pokrenut je 1996., a sagradili su ga kanadska tvrtka za atomsku energiju EACL i talijanski Ansaldo.

Centrala trenutačno isporučuje oko 10 posto energetskih potreba zemlje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara