Prosvjed Helsinškog odbora zbog odnosa prema hrvatskoj manjini

HELSINŠKI odbor za ljudska prava u Srbiji (HOPS) prosvjedovao je u četvrtak zbog "radikalizacije" odnosa prema manjinama u Srbiji, a posebice hrvatskoj.

HOPS u priopćenju navodi da je u Subotici na Badnju večer srušena bista Matije Gupca pred istoimenom školom, a da su prije toga u Novom Sadu "masovno skrnavljena katolička groblja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovakve poruke hrvatskoj manjini u Srbiji štete i procesu normalizacije srpske manjine u Hrvatskoj, čiji se položaj znatno poboljšao", navodi se u priopćenju. Dodaje se da su izvanredni parlamentarni izbori "ogolili realnu sliku Srbije i atmosferu u društvu koju karakterizira izražen trend samoizolacije".

U priopćenju se navodi da u parlament Srbije zbog visokog izbornog praga (pet posto) nisu ušli predstavnici manjina, kao i da "ne postoji politička volja da se riješi pitanje manjinske zastupljenosti". Navedeno ukazuje da Srbija "svoje manjine ne uvažava kao ravnopravne građane, iako one čine više od 30 posto njezine populacije".

"Inzistiranje na finalizaciji projekta srpske etničke države udaljava Srbiju od deklariranog cilja ostvarenja europskih standarda. Na žalost, stječe se dojam da neki krugovi podržavaju upravo takvu orijentaciju", zaključuje se u priopćenju HOPS-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara