Prosvjed hrvatskoga arheološkog društva

Hrvatsko arheološko društvo danas je prosvjedovalo nad "učinjenim kulturocidom" na Starogradskom polju, gdje je početkom listopada na rubu antičkoga grčkoga zemljišnog katastra asfaltiran dio dosadašnje makadamske prometnice. L

Na prostoru između Staroga Grada i Vrboske smješteno je Starogradsko polje. To su polje godine 384./5. prije Krista od domaćeg pučanstva uzeli grčki kolonisti s egejskoj otoka Para koji su na mjestu današnjega Staroga Grada osnovali naseobinu Faros. Nakon preuzimanja polja Grci su ga podijelili na pravokutne parcele (180x900 m) koje su zatim razdijelili između sebe. Tako su Grci postupali u svim kolonijama. Kako je vrijeme prolazilo plodna su polja pripadala idućim osvajačima koji su provodili vlastitu, drukčiju podjelu zemljišta. Iz tog razloga na područjima na kojima su nekada djelovale grčke kolonije nestalo je i grčke podjele zemljišta. Takvih je podjela u čitavom svijetu, međutim, sačuvano ih je tek nekoliko - u južnoj Italiji (Metapont), Siciliji (Megara Hibleja), na Crnom moru (Hersones) i u Hrvatskoj (Stari Grad). Važno je pritom istaknuti kako je grčki katastar najbolje sačuvan upravo na Starogradskom polju!
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko arheološko društvo ističe kako se ne može i neće nikada i nipošto složiti da je nekoliko automobilskih guma važnije od polja, odnosno njegova zemljišnog katastra koji je, kako je jednom napisao ugledni hrvatski arheolog Marin Zaninović, jedinstven spomenik ljudskog napora i antičke helenističke uljudbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara