Prosvjed protiv gradnje odlagališta otpada

Oko 150 ljudi okupilo se danas na prosvjedu protiv gradnje središnjega županijskog odlagališta otpada na Mariščini, u općini Viškovu, koji je organizirala Udruga mladih iz Studene nedaleko od Viškova. Udruga ističe da je mjesto budućeg odlagališta udaljeno oko 500 metara od prvih kuća, te od granice sa Slovenijom oko šest kilometara zračne linije. Napominje da je takva udaljenost od državne granice suprotna Sporazumu o pograničnom prometu i suradnji između Hrvatske i Slovenije, te da je o tome pisao slovenski tisak.

Prije desetak godina spominjala su se tri mjesta za odlagalište otpada u općini Klani, ali mještani su se na referendumu očitovali protiv, pa se od njih odustalo.

Mladi iz Studene kažu da je Mariščina na granici općina Klane i Viškova u zelenoj zoni, te da se obje općine protive gradnji odlagališta. Podsjećaju da je općina Viškovo - zbog izbora mjesta - podnijela tužbe Ustavnom i Upravnom sudu.

Udruga mladih protivi se postupku Primorsko-goranske županije, koja od mještana nastoji otkupiti zemljište za odlagalište otpada, kako tvrdi, "pod prijetnjom izvlaštenja". Hrvatska nema strategiju odlaganja otpada, većina je divljih odlagališta, a Primorsko-goranske županija taj problem pokušava riješiti izborom neodgovarajućeg mjesta, smatra Udruga mladih Studene.

(Hina) xhšup yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara