PROSVJED PROTIV ONEČIŠĆENJA BAKRA

Ekološka udruga Eko Kvarner danas je u Bakru organizirala prosvjedni skup protiv "daljnjeg onečišćenja Bakra i za pronalaženje odgovarajućeg rješenja za dekontaminaciju bakarskog mora i tla".

Na prosvjedu se, prema procjeni policije, okupilo oko 300 građana.

U letku i izlaganjima tijekom skupa predstavnici Eko Kvarnera iskazali su "bezuvjetan zahtjev da se provede ekološki prihvatljiva sanacija bakarske koksare".

Bakarska koksara je, nakon 26 godina rada, zatvorena 1994. i od tada traje njezina razgradnja.

Agencija za posebni otpad d.o.o. (APO) izradila je nalaz stanja okoliša koksare i elaborat s prijedlozima uklanjanja onečišćenja tla oko njezinih pogona još polovicom 2002., a oba dokumenta javno su predstavljena prije nekoliko tjedana.

Utvrđeno je površinsko kemijsko onečišćenje, onečišćenje u uljnim i katranskim jamama te katransko i uljno onečišćenje dubljih slojeva zemlje. Pronađene su i tvari za koje se smatra da bi mogle biti kancerogene.

APO je u elaboratu o sanaciji predložio termičku obradu oko 7000 prostornih metara onečišćene zemlje u pogonu koji bi privremeno bio postavljen u krugu koksare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, stanovnici Bakra i predstavnici Eko Kvarnera strahuju da bi spalionica kemijskog otpada tijekom rada mogla onečistiti zrak te da će, nakon obrade onečišćene zemlje, na istoj lokaciji nastaviti s radom i obradom kemijskog otpada. Stoga traže da nalaze o onečišćenju i elaborat o sanaciji ocijene nezavisni stručnjaci te da se izradi studija o utjecaju pogona na okoliš.

Predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na predstavljanju elaborata o sanaciji koksare prije nekoliko dana u Bakru obećali su da će to ministarstvo, iako za to ne postoji zakonska obveza, razmotriti taj prijedlog.

Bakarski gradonačelnik Desimir Širola na današnjem prosvjednom skupu zatražio je da se, iako u državnom proračunu nije osiguran novac za cjelovitu sanaciju onečišćenja, u ovoj godini bar osigura novac za rušenje dimnjaka koksare.

Naime, dio građana tijekom prosvjeda iskazao je sumnju da bi osnova za dugoročni rad pogona za termičku obradu u Bakru mogao biti upravo priključak pogona na taj dimnjak.

Vjeran Piršić i Nikola Petković iz Eko Kvarnera rekli su da je od 1994. u razgradnju koksare utrošeno oko 200 milijuna kuna. Građane su pozvali da ustraju u zahtjevima i podrže zaključke bakarskoga Poglavarstva o sanaciji bivše koksare koji su, kažu, sukladni stajalištima Eko Kvarnera.

Nakon prosvjednog skupa održan je mimohod prosvjednika bakarskim ulicama.

(Hina) xhšu ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara