Prosvjed protiv vojne vježbe "Štit 2004."

Nezadovoljni održavanjem vojne vježbe "Štit 2004." u zaštićenu krajoliku prirode Rta Kamenjaka u Premanturi pokraj Pule večeras se 50ak ljudi okupilo na prosvjedu pod nazivom "Shit 2004." koji su organizirali predstavnici ekološke udruge "Zelena Istra".

Kako je istaknuto, vojne aktivnosti na Kamenjaku ta udruga smatra teškim kršenjem Zakona o zaštiti prirode koji je prihvaćen lani i po kojemu u zaštićenim područjima nije dopušteno izvoditi vojne vježbe.

"Smatramo da su bilo kakve vojne aktivnosti na Kamenjaku zapravo teško kršenje članka 138. Zakona o zaštiti prirode koji jasno kaže da u zaštićenim područjima nije dopušteno izvoditi ni vojne vježbe ni druge vojne aktivnosti kojima se mogu ugroziti prirodne vrijednosti", istaknula je predsjednica Udruge "Zelena Istra" Dušica Radojčić.

Po njezinim riječima "najporaznija je činjenica da Ministarstvo kulture, koje se trebalo očitovati na njihovu prijavu da se vojne vježbe održavaju u zaštićenu dijelu prirode, nije reagiralo, a Ministarstvu obrane nije izdana potrebna dozvola iz Ureda državne uprave za održavanje te vježbe".

Zato, navela je, Udruga zahtijeva da se poštuju zakoni i da se na tome području više ne održavaju vojne vježbe, da to područje valja učinkovito zaštititi i temeljito poučavati o vrijednostima zaštićena prostora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se na Kamenjaku vojne vježbe budu održavale i nakon ulaska Hrvatske u NATO, hoće li na tom području vježbe održavati i članice Saveza, upitala je Dušica Radojčić.

Brigadir Vinko Šebrek je u ime Zapovjedništva vježbe "Štit 2004." koja se na Kamenjaku izvodi do 22. listopada, istaknuo kako ta vježba ničim ne narušava prirodu Rta Kamenjaka jer je sve učinjeno kako bi se zaštitio okoliš.

Vojna vježba "Štit 2004." završnica je obuke svih postrojba Protuzračne obrane, a iz topničkog i raketnog oružja gađaju se ciljevi u zraku nad morem. Na rtu Kamenjaku provodi se već desetu godinu.

(Hina) xdspo ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara