Prosvjed vatrogasaca u Karlovcu

UDRUGA profesionalnih vatrogasaca na središnjim je ulicama Karlovca uz sirene vatrogasnih vozila prosvjedovala danas zbog smanjenja proračunskih sredstava za 2003.


Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, kaže da je stanje u vatrogastvu loše, ali da za to nisu odgovorni vatrogasci, već Vlada i Sabor.

´Neizglasavanjem predložene stope poreza na dohodak smanjit će se financijska sredstva za vatrogastvo za 27 posto, ali to smanjenje neće svi osjećati jednako´, rekao je Franković uz pojašnjenje da će 300 zagrebačkih profesionalnih vatrogasaca dobiti 26 milijuna kuna, a svi ostali, kojih je u Hrvatskoj 1800, dobit će također oko 26 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stoga je Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske izračunala da će zagrebački vatrogasci po svakom zaposlenom dobiti oko 85 tisuća kuna godišnje, a u ostalim sredinama oko 15 tisuća kuna godišnje. Goran Franković smatra da najmanje 120 tisuća kuna po zaposlenom vatrogascu godišnje omogućava profesionalnim vatrogasnim jedinicama dovoljno novaca za podmirenje redovnih troškova i održavanje opremljenosti na primjerenoj razini. Bez učinkovitih i pravodobnih vatrogasnih i drugih tehničkih intervencija Hrvatska će trpjeti veliku štetu, a smanjit će se i sigurnost građana, umjesto da se pravodobnim ulaganjem u vatrogastvo poveća sigurnost i smanje štete, rekao je Franković. U ukupni sustav vatrogastva, uključujući i dobrovoljna vatrogasna društva, do sada se godišnje ulagalo 238 milijuna kuna. Sljedeće godine nedostajat će 60 milijuna kuna što će za posljedicu imati čak i ukidanje nekih vatrogasnih postrojba, rekao je predsjednik vatrogasne udruge Franković.

Predsjednik Sindikata vatrogasaca Hrvatske Mladen Magdić danas je u Zadru nakon središnjeg prosvjeda hrvatskih vatrogasaca rekao kako je neposredno prije prosvjeda razgovarao s predstavnicima Vlade koji su obećali osigurati dodatna sredstva za vatrogasce.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara