PROSVJEDI ALBANACA U DEČANIMA ZBOG OSUDE BIVŠIH PRIPADNIKA OVK

Nekoliko stotina Albanaca u četvrtak je u Dečanima prosvjedovalo zbog osude bivših visokih časnika OVK iz tzv. skupine ´Dukagjinia´ koji su kažnjeni s ukupno 31 godinom zatvora zbog otmice, zlostavljanja i ubojstva četvorice Albanaca na Kosovu.

Prosvjednici su zahtijevali oslobađanje petorice osuđenih pripadnika bivše OVK ocijenivši njihovu suđenje politički motiviranim procesom. Prosvjed je protekao bez incidenata.

Odluka sudskog vijeća u Okružnom sudu u Prištini kojeg su vodili trojica međunarodnih suca i jedan tužitelj na Kosovu je izazvala brojna reagiranja.

Dok se predsjednik Kosova Ibrahim Rugova i vlada Kosova Bajrama Rexhepia nisu očitovali o odluci suda, tri glavne albanske političke snage su različito reagirale.

Vodeća albanska politička stranka na Kosovu-Demokratski Savez Kosova Ibrahima Rugove, u četvrtak je priopćila da je to ´odluka suda i da treba imati povjerenja u pravdu i podržavati funkcioniranje pravne države na Kosovu´.

Demokratska partija Kosova Hashima Thaqia sudski proces pred Okružnim sudom u Prištini vidi ´kao politički proces´, a kažnjene pripadnike bivše OVK kao ´politčke žrtve´, dok Alijansa za budućnosti Kosova na čijem je čelu Ramush Haradinaj, brat Dauta Haradinaja kažnjenog s pet godine zatvora, tvrdi da je to suđenje dokaz neuspjeha međunarodne pravde na Kosovu, te da mu je cilj umanjiti vrijednosti OVK i borbe Albanaca za slobodu.

Međunarodni dužnosnici na Kosovu navode da uhićenja i kažnjavanja predstavljaju napore za uspostavljanje vladavine zakona na Kosovu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara