Prosvjedi nekoliko stotina muslimana u Sarajevu zbog karikatura

NEKOLIKO stotina muslimanskih vjernika okupilo se u srijedu ispred veleposlanstava Norveške, Francuske i Danske u Sarajevu kako bi prosvjedovali zbog karikatura kojima se vrijeđa prorok Muhammed, što su ih objavili mediji u tim zemljama.

Između 200 i 300 mlađih prosvjednika, kojima su se uz put pridružili i neki slučajni prolaznici, najprije su se okupili ispred Begove džamije u starom dijelu Sarajeva, da bi potom krenuli prema trima zapadnim veleposlanstvima zadržavši se kraće vrijeme ispred svakog od njih.

Izvikivali su parole kojima se traži usvajanje propisa kojima bi se zabranilo vrijeđanje vjerskih simbola, a predstavnicima veleposlanstava uručeni su i zahtjevi za isprikama zbog uvreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz uzvike "tekbir" i "Allahu Ekber" pred norveškim su veleposlanstvom zapalili zastavu te zemlje i Danske.

Niti jedna skupina ili organizacija nije preuzela odgovornost za organiziranje ovih prosvjeda, a policija je ranije objavila kako je dopuštenje za njihovo održavanje zatražila jedna fizička osoba.

Lokalna je policija poduzela opsežne mjere sigurnosti ne dopuštajući prosvjednicima da se suviše približe zgradama u kojima su smještena veleposlanstva.

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine u utorak se ogradila od ovih prosvjeda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara