Prosvjedi pred slovenskom vladom zbog privatizacije luke Koper

Prosvjedi pred slovenskom vladom zbog privatizacije luke Koper

Foto: FAH

VIŠE stotina ljudi iz Kopra, ali i iz drugih dijelova Slovenije prosvjedovalo je u četvrtak pred zgradom vlade u Ljubljani protiv navodnih planova o privatizaciji Luke Koper d.d., državne tvrtke s ekskluzivnom koncesijom u jedinom slovenskom komercijalnom pristaništu.

Na bučnom skupu koji nije bio prijavljen policiji čuli su se i uzvici "lopovi, lopovi", zahtjevi da premijer Miro Cerar ili cijela njegova "nesposobna" vlada moraju otići, te najave da će se prosvjedi nastaviti i u drugim gradovima.

Cerar je na razgovor primio predstavnike više od 600 zaposlenih u luci Koper koji su od prošlog petka do kraja ponedjeljka bili u štrajku i blokirali luku, te tražili ostavke nekih ministara, rekavši nakon toga da se radilo o konstruktivnom informativnom razgovoru, ali je prosvjede pred vladom nazvao neopravdanim i politički motiviranima, kako bi se destabilizirala njegova vlada.

Posebnu oštricu Cerar je uputio stranci Socijalnih demokrata (SD), koalicijskog partnera u svojoj vladi, rekavši da je ta stranka pozivala na prosvjed, te da igra "dvostruku ulogu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S jedne strane pozivaju na prosvjede i mitinge protiv vlade, uz oštru retoriku protiv nositelja vlasti, a s druge strane u toj istoj vladi sjede kao ministri", prozvao je Cerar svoje koalicijske partnere.

Socijalni demokrati tvrde da je na okupljanje pred vladom protiv privatizacije državnih poduzeća zapravo pozvala organizacija njihove mladeži koja samostalno odlučuje o akcijama u kojima će sudjelovati.

"Bunt" među zaposlenima u luci Koper i dijelu javnosti nastao je nakon otkrivanja neslužbenog dokumenta, prema kojemu bi Cerarova vlada podijelila nove lučke koncesije u Kopru, kako bi privukla privatne investitore u gradnju skupe lučke i transportne infrastrukture potrebne za njen razvoj, pri čemu je posebno važna planirana gradnja moderne željeznice između Kopra i Divače koja bi po nekim procjenama stajala čak 1,5 milijardu eura.

Cerar je nakon izbijanja štrajka u Kopru kazao da su radnici zavedeni i polički izmanipulirani. Zanijekao je da njegova vlada razmišlja o privatizaciji koparske luke, te ustvrdio kako je upravo vlada kojoj je on na čelu luku Koper definirala kao strateško poduzeće od bitnog nacionalnog interesa.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara