Prosvjedi protiv Huga Chaveza diljem Latinske Amerike

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

TISUĆE prosvjednika protiv venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza izašlo je na ulice diljem Latinske Amerike kriveći ga za slabljenje političkih odnosa sa susjedima. Protesti su organizirani preko internetskih društvenih stranica Facebook i Twitter te se u Bogoti okupilo više od pet tisuća prosvjednika, a još tisuće su marširale glavnim gradovima Venecuele i Hondurasa. Manji broj ljudi se okupio i u drugim prijestolnicama država Latinske Amerike te ispred sjedišta UN-a u New Yorku i u centru Madrida.

U Hondurasu je prosvjednike vodio predsjednik Roberto Micheletti naglašavajući da "niti jedan političar koji se želi dočepati moći surađujući s diktatorom Hugom Chavezom to neće uspjeti", prenos Associated Press.

Chavez ismijao proteste

Hugo Chavez je u svom stilu komentirao prosvjede ismijavajući ih, a predsjednika Hondurasa je nazvao Goriletti, aludirajući na gorilu.

Istovremeno, pristaše politike Huga Chaveza također su izašle na ulice, ali u znatno manjem broju. Suprotstavljene prosvjedničke skupine su se sukobile te je zbog tučnjava na nekoliko mjesta morala intervenirati i policija.

Odnosi Kolumbije i Venezuele napeti su od ljetos kad je Bogota najavila da će s Washingtonom potpisati sporazum o vojnoj suradnji prema kojem će američka vojska moći koristiti sedam baza u Kolumbiji.Hugo Chavez je zatražio od venezuelanske vlade pripremu svih dokumenata za "prekid odnosa" s Kolumbijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara