Prosvjedovali radnici bivše Dubrovačke banke d.d.

RADNICI bivše Dubrovačke banke d.d. održali su poslijepodne javni prosvjed ispred crkve sv. Vlahe izražavajući nezadovoljstvo prodajom Nove banke, čiji je sastavni dio Dubrovačka banka, najvećoj mađarskoj poslovnoj banci OTP.

Oni traže uvid u kupoprodajni ugovor te poručuju kako ne pristaju na ponuđenu otpremninu, koja je za 27 godina radnoga staža manja od menadžerske plaće (oko 60.000 kuna).

"Tražimo pravo na rad, dostojansten život naše djece i zaštitu socijalno ugroženih radnika", poručila je u ime radnika bivše Dubrovačke banke d.d. njihova opunomoćenica Anita Srhoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Godine 2001. Dubrovačka banka imala je 537 zaposlenih, a 1. listopada 2004., kad je spojena s Novom bankom, 411. Do kraja godine na razini grupacije Nove banke, u kojoj je zaposleno oko 1100 ljudi, bit će otpušteno 16 posto radnika. Prema riječima Anite Srhoj, do kraja 2004. još devedesetak radnika bivše Dubrovačke banke bit će otpušteno, a 2005. pridružit će im se još oko 70.

Najveća mađarska poslovna banka OTP kupila je za 236 milijuna eura 95,59 posto dionica hrvatske Nove banke, a nakon dobivanja svih potrebnih dozvola, potpuno zaključenje transakcije očekuje se krajem siječnja. Kupoprodajni je ugovor potpisan u utorak, 7. prosinca, u Budimpešti.

OTP je najveća od 40-ak mađarskih banaka i dio je grupacije koja uključuje financijske tvrtke za upravljanje fondovima, osiguravajuće društvo, tvrtku za kreditiranje kupnje automobila, mirovinski fond, leasing društvo te tvrtku za promet nekretninama.

U vlasništvu OTP-a su i po jedna banka u Slovačkoj (OTP Banka Slovensko), Bugarskoj (DSK) i Rumunjskoj (Banca Comerciala RoBank).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara