Protekli vikend jedan od najcrnjih u proteklih desetak godina

PROTEKLI vikend je na hrvatskim cestama poginulo 11 osoba, čime se uvrstio među najcrnje u zadnjih desetak godina, ali lanjski događaji sugeriraju da se itekako treba bojati i nadolazećeg rujna.

Prošle godine je, naime, upravo u tom mjesecu poginulo najviše ljudi - 73 (11,4 posto), a ne u srpnju i kolovozu, za kojih je uvijek najviše vozila na cestama.

Dan uoči početka ovogodišnjeg "crnog vikenda u prometu", Državni zavod za statistiku objavio je da je lani u prometnim nesrećama poginulo 639 osoba, odnosno 34 manje nego godinu ranije. Najmanje poginulih bilo je u travnju - 5,2 posto.

Najveći broj poginulih bio je među mlađom populacijom, pa je tako u dobi od 15 do 19 godina poginulo 214 osoba, odnosno 33,5 posto. Među poginulima je bilo 80 posto muškaraca, a 20 posto žena.

Kao i prijašnjih godina, najviše je poginulih u prijevoznom sredstvu (480), a na drugom mjestu su pješaci (94). U željezničkim nesrećama stradala je 21 osoba, a u nesrećama u nemotornim vozilima, kao što su zaprežna vozila ili bicikl, 40 osoba.

Pješaci su, pak, najčešće stradavali u prosincu (13,8 posto), a najmanje u srpnju (5,3 posto).

Najveći broj sudionika u prometu smrtno je stradao u Zagrebu, njih 77, a potom u Splitsko-dalmatinskoj (76) i Primorsko-goranskoj županiji (55). Najmanje je osoba lani poginulo u Požeško-slavonskoj županiji - sedam, i Ličko-senjskoj - osam osoba.

Udio poginulih u prometnim nesrećama u odnosu na ukupno umrle u 2002. iznosio je 1,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Dvoje poginulih na autocesti Zagreb - Krapina

U teškoj prometnoj nesreći dvaju automobila koja se danas oko 11 sati dogodila kod mjesta Sv. Križ Začretje na autocesti Zagreb Krapina (D1) poginule su dvije osobe vozač Dragutin C. (1941.) iz Pustodola (Donja Stubica), koji je izazvao sudar, i njegova suvozačica Dašenka Š. (1942.). 

Vozač i dvoje putnika iz drugog vozila, Mladen L.(1953.) iz Zagreba te Gabriela L. (1955.) i Sven L. (1989.) iz Njemačke, prevezeni su u zabočku bolnicu i izvan su životne opasnosti, doznaje se u PU krapinsko-zagorskoj.

Nesreća se dogodila kada se Dragutin C., upravljajući "opelom agila" krapinske registracije, pokušao uključiti na autocestu Krapina-Zagreb na dijelu gdje je to zabranjeno. On je dolazio iz Zaboka i prešao je na pretjecajnu traku, a na njega je iz smjera Zaboka naletio "mercedes" njemačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao Mladen L. iz Zagreba.

Vozač i suvozačica u "opelu" poginuli su na mjestu nesreće, a ozlijeđeni su vozač i putnici u "mercedesu".

Zbog nesreće je od 11 do 15,10 sati bila zatvorena autocesta Zagreb-Krapina.

Na Jadranskoj turističkoj cesti D-8 oko 14,30 sati kod Jablanca dogodila se prometna nesreća u kojoj su, kako je izvijestila ličkosenjska PU, ozlijeđene tri osobe.

Ozlijeđeni su odvezeni u senjski Dom zdravlja. Uzroci nesreće još nisu poznati, a u njoj su sudjelovala dva osobna vozila.

Od 16 sati normaliziran je promet na brzoj cesti Gornja Ploča - Udbina na kojoj se dogodila teška prometna nesreća u kojoj su sudjelovala četiri osobna vozila i motocikl.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara