Protiv Bandića podnijeta kaznena prijava zbog Zagrepčanke

PROTIV zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te petero sudionika stečaja tvrtke Zagrepčanka, radnici te tvrtke su podnijeli Državnom odvjetništvu kaznene prijave. Osim Bandića, na udaru su se našli sadašnji i bivši stečajni upravitelj Martin Lukin i Marko Milković, odvjetnik Zagrepčanke Nebojša Antolić te sutkinje Trgovačkog suda Biserka Pavičić i Nada Kraljić.

Radnici Zagrepčanke podnijeli su prijavu za primanje i davanje mita, zlouporabu ovlasti u stečaju, protuzakonito posredovanje i udruživanje za počinjenje tih kaznenih djela. Osnovu prijave čini teza da je Milan Bandić u korist nepoznate interesne skupine na prijevaru kupio 100 četvornih metara zemljišta Zagrepčanke.

U kaznenoj se prijavi navodi kako je nepoznato što je bilo s 9 milijuna kuna potraživanja Zagrepčanke od kojih su mogli biti namirena potraživanja vjerovnika. Sporna su i potraživanja Grada prema Zagrepčanki, naime u prijavi se tvrdi da su lažno prikazana.

U prilog tome navodi se da je Vlada još 1998. dala jamstvo po kojem će isplatiti vjerovnike, ali je ono prikrila Biserka Pavičić kako bi industrija otišla u stečaj i zemljište bilo prodano Gradu za samo 15 milijuna eura, što je pet puta ispod cijene, piše Večernji list.

Kap koja je prelila čašu i izazvala kaznenu prijavu bila je ponovno izvlačenje dugova Zagrepčanke u stečaju na sjednici Skupštine vjerovnika, iako je Grad potraživanja od 39 milijuna kuna prebio kupnjom. U slučaj je uključen USKOK, a jedan od optuženih, odvjetnik Nebojša Antolić, navode prijave potpuno odbacuje.

"U prijavi su očito točni samo zarezi i točke. Ostalo je već pobijeno na sudovima, pogotovo davanje jamstava. Nisu tu u pitanju radnici, nego bivši vlasnik Krme, Zagrepčanke i Autototransa Ivan Radošević. To će se uskoro pokazati i na sudu, kada zemljište Zagrepčanke pripadne Gradu." - rekao je Antolić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara