Protiv Miloševića svjedoči visoki časnik JNA

TUŽITELJSTVO Haškog suda (ICTY) u srijedu je na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću izvelo zaštićenog svjedoka B1493, visokog časnika JNA koji je svjedočio o taktičkim planovima vojske uoči izbijanja rata 1991. i angažiranju JNA u ratu u Hrvatskoj i BiH.

Nalazeći se na visokoj dužnosti za operativno i ratno planiranje, svjedok je u ožujku 1991. sudjelovao u izradi plana za uporabu jedinica u izvanrednim prilikama. Taj je plan, izrađivan po nalogu zapovjedništva I. vojne oblasti iz Beograda, po riječima svjedoka bio "prvi taktički plan JNA koji je sadržavao podatke o etničkom sastavu svakog naselja u Hrvatskoj i u kojem se spominjao unutarnji neprijatelj, konkretno ekstremni dio HDZ-a".

Plan, za koji je B1493 izrađivao karte etničkog sastava, dovršen je u travnju i upućen u Beograd, a prvi sukobi u Hrvatskoj počeli su u svibnju, kada je svjedok na čelu združenog odreda JNA upućen u Vinkovce sa zadaćom da "spriječe međunacionalne sukobe".

Svjedok je opisao kako je borbena kolona oklopnih trasportera i "Praga" JNA 3. svibnja 1991. krenula prema selima Mirkovci i Jankovci, kraj Vinkovaca. U Mirkovcima je zadržana na barikadi koju su držali četnici.

"Bio sam zaprepašten. Bila su tu tri vojnika obučena u prave četničke uniforme, sa šubarama, kokardama i redenicima kakve smo viđali u filmovima Sutjeska, Neretva i Kozara", rekao je B1493.

Svjedok je opisao da je vidio kako četnici iz Mirkovaca pucaju i pale jednu hrvatsku kuću u susjednim Jankovcima i citirao riječi lokalnog dužnosnika da su sukob "izazvale snage ubačene sa strane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kazao je da je njegov odred zaustavio sukob i "napravio red, što su mu priznali i srpski stanovnici Jankovaca" te da je o tome izvijestio pretpostavljene. Međutim, njegovo je izvješće kritizirano, posebno zbog spominjanja četnika, i on je smijenjen.

Njegov nasljednik uključio je odred JNA u sukobe na strani srpskih paravojnih snaga, rekao je svjedok.

B1493 također je govorio o svom angažiranju na mobiliziaciji brigade JNA kod Bijeljine u listopadu 91., popunjenom razervistima iz Srbije od kojih je "90 posto imalo četničke oznake". Na prvom postrojavanju brigadi je rečeno da "ide u Hrvatsku braniti srpski narod".

U svom je iskazu govorio i "srbizaciji JNA od 1990. kada su njegovom korpusu svi zapovjednici od bataljuna naviše bili Srbi".

Opisao je i kako su se postrojbe JNA, nakon povlačenja iz Hrvatske stacionirale u BiH u općinama sa srpskom većinom, a svjedočio je i o angažiranju jedinica Novosadskog i Užičkog korupus i postrojbi TO Srbije na ratištima u Hrvatskoj i BiH, te o napadu Arkanovih "Tigrova" na Bijeljinu i Zvornik u ožujku i travnju 1992.

B-1493 će svjedočiti i sutra, kada s protuispitivanjem nastavlja optuženi Milošević, koji se pred Haškim sudom brani sam.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara