Protiv Miloševića svjedočila dva logoraša iz BiH

NA SUĐENJU bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) optužba je u utorak izvela dva svjedoka iz BiH koja su govorila o zlostavljanjima koja su prošli u srpskim logorima.

Pored Alije Gušelića iz Bijeljine, koji je iskaz počeo davati u ponedjeljak, svjedočio je i zaštićeni svjedok B-71, za kojeg je rečeno da je Hrvat iz Jajca.

Optužnica za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH, Miloševića tereti za najmanje 48 ubijenih muslimanskih i hrvatskih civila u Bijeljini 1. i 2. travnja 1992.

Gušelić je govorio o svakodnevnom premlaćivanju i drugom zlostavljanju koje je doživio u tijekom 11 mjeseci koje je 1992. i 1993. proveo u logorima Batkovići i Doboj.

"Premlaćivali su nas do besvjesti, skrivali kada bi došlo izaslanstvo Crvenog križa, a mene su četiri puta iznosili među mrtve", rekao je svjedok, dodajući kako je odvođen na prislini rad i kopanje rovova. Opisao je i kako je na kamion tovario tijela 40-ak pobijenih mještana jednog muslimanskog sela kod Bijeljine.

Rekao je da je u logorima bio i seksualno zlostavljan, ali zbog srama to ranije nije rekao ni bosanskim ni haškim istražiteljima.

Optuženi Milošević, koji se pred ICTY-em brani sam, u protuspitivanju je napadao kredibilitet svjedoka i njegovog iskaza, nizom obavještajnih podataka o privatnom životu Gušelića i zbivanjima u Bijeljini u ožujku i travnju 1992. Istragom SFOR-a utvrđeno je da Miloševiću u obrani znatno pomažu tajne službe RS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Milošević je primjerice tvrdio, da je svjedok osobno započeo rat u Bijeljini u incidentu s bombom koji je i sam opisao, da su Muslimani zauzeli i blokirali grad, da su se brojni Muslimani borili u vojsci RS kao i da su uvjeti u logoru Batković bili dobri za što je, kao dokaze obrane, uveo izvješća ICRC-a i Reutersa iz listopada 1992.

Svjedok je glavninu njegovih navoda opovrgao osobnim iskustvom i saznanjima - primjerice da su pretučeni zatočenici skrivani kod posjeta stranih izaslanstava logorima, dio je odbacio uz živopisne komentare tipa "nasmijavate me čovječe", a često je govorio "ne sjećem se, ne sjećem se" sve do toga da je rekao i kako "ne pamti dobro ni kako mu se djeca zovu".

Tužitelj Geoffrey Nice je u dodatnom ispitivanju razjasnio da se izvješće Reutersa o logoru Batković temelji na izjavama srpskih dužnosnika po kojima se "radilo o sabirnom centru za vojno aktivne Muslimane kojima treba zaštita od srpskih esktremista, o nepostojanju mržnje Srba i Muslimana, o istim obrocima za zatočenike i vojnike i tjednim posjetima ICRC-a".

Gušelić rekao je da su svi u logoru bili civili, osim dvojice zarobljenih "zelenih beretki", da su zlostavljane zatočenike čuvari skrivali, te da su za obroke dobivali "kiseli grah".

Svedok B-71 govorio je o svom iskustvu u logorima Manjača i Prnjavor, te u vojarni Kula u Mrkonjić gradu, gdje je kako je rekao "maltretiran i tučen palicama i kablovima za struju".

Rekao je da je u logoru Manjača, kraj Banjaluke, "čistio prostoriju za mučenje zatočenika u kojoj je uvijek bilo svježe krvi a često je viđao pretučene, izgladnjele i prljave zatočenike".

Opisao je i boravak u logoru Stari mlin, kod Prnjavora i u vojarni u Derventi, gdje je bio na prisilnom radu.

Svjedok B-71 svoj će iskaz završiti u srijedu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara