Protiv Miloševića svjedočili pogrebnik i zatočenik iz Zvornika

SUĐENJE bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) nastavljeno je u četvrtak iskazima zaštićenih svjedoka optužbe B-1775 i B-1455,

koji su govorili o srpskim ratnim zločinima u istočnoj Bosni.

Svjedok B-1775, opisao je kako je kao pogrebnik prikupljao i pokapao tijela Bošnjaka ubijenih u Zvorniku i okolnim selima u proljeće i ljeto 1992. godine.

Tijekom nekoliko dana po zauzimanju Zvornika 9. travnja 92., svjedok je prikupio stotinjak leševa ubijenih Bošnjaka i prebacio ih u tvornicu Alhos, u predgrađu Karakaj, od kuda su prevoženi u tzv. Berinu klaonicu i kasnije pokapani u masovne grobnice. Svi ubijeni bili su muškarci u dobi od 25 do 65 godina, rekao je B-1775.

Svjedok je opisao kako je iz Tehničke škole u Karakaju u više navrata odvezao između 100 i 150 leševa muškaraca; iz škole u selu Drinjača između 80 i 100 leševa, a iz Doma kulture u Čelopeku 20-ak leševa. Svjedok je kazao i da je krajem 1992., sudjelovao u prebacivanju 200 do 250 leševa, radi prikrivanja zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Optužnica Miloševića tereti za ubojstvo 15 Bošnjaka i Hrvata u Zvorniku te 55 Bošnjaka u Drinjači, 110 u Karakaju, 190 u Berinoj klaonici i 30 u Čelopeku.

Milošević je u protuispitivanju, umjesto pobijanja optužbi, govorio o zločinima "muslimanskih ekstremista" u srpskim selima u okolici Zvornika, koje je svjedok B-1775 uglavnom potvrđivao.

Optužba je u nastavku izvela zaštićenog svjedoka B-1455 koji je govorio o napadu rezervista JNA i lokalnih Srba na njegovo bošnjačko selo Drinjača i zatočenju, te premlaćivanju i ubijanju mještana u seoskom Domu kulture i osnovnoj školi u svibnju 1992.

U petak je pauza na suđenju, koje se nastavlja idućeg tjedna.

(Hina) dh ps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara