Protiv Miloševića svjedočili statistički vještak i zaštićeni svjedok

AMERIČKI  stručnjak za statistiku Patrick Boll u petak je dao dopunski iskaz na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću u Haagu u kojem je potvrdio da su NATO napadi zaustavili ubojstva i masovni progon kosovskih Albanaca u proljeće 1999.

Boll je u ožujku prošle godine pred Haškim sudom (ICTY) iznio statističku analizu odnosa između akcija NATO-a i ubijanja i progona kosovskih Albanaca u razdoblju od 24. ožujka do početka lipnja 1999. godine, kojom je utvrđena "negativna korelacija između NATO napada i ubojstava".

Svjedok je ustanovio da je s pojačavanjem NATO napada, krajem svibnja i početkom lipnja 1999. godine, bilo manje ubojstava i migracija, dok su na početku NATO kampanje krajem ožujka i početkom travnja ubojstava i migracije bili masovniji.

Nakon izvršenih ispravki svoje analize, pri čemu je iz nje izbačeno 17 podataka na temelju pravila o zaštiti izvora, Boll je u petak posvjedočio da to nije utjecalo na zaključke analize.

Boll je rekao kako analiza sugerira, ali ne dokazuje, postojanje veze između akcija jugoslovenskih vlasti i ubojstava Albanaca.

Milošević je u protuispitivanju nastojao umanjiti značenje iznesene analize, ističući da je prema njoj rezerve izrazila Američka odvjetnička komora - Inicijativa za srednju i istočnu Europu (ABA - CELLI), uz ocjenu da se ne radi o pravnoj ekspetrizi već podacima za obrazovne i informativne svrhe.

Nakon Patricka Bolla, na suđenju Miloševiću u petak je na zatvorenoj sjednici iskaz nastavio davati svjedok optužbe prema kojem su primjenjene mjere pune zaštite identiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Raspravno vijeće odlučilo je u četvrtak, na prijedlog tužitelja, da spomenuti svjedok cijeli iskaz da na zatvorenoj sjednici te da se ne objavljuje niti njegova šifra.

Na suđenju Miloševiću prema optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i genocid u BiH u tijeku je zadnja faza hrvatskog dijela dokaznog postupka, a tužiteljstvo je krajem ožujka počelo izvoditi i prve svjedoke ratnih zločina u BiH, popunjavajući praznine u rasporedu svjedočenja.

Na početku suđenja po optužnici za Hrvatsku i BiH u rujnu 2002. godine raspravno vijeće odredilo je da optužba treba dovršiti izvođenje dokaza do 16. svibnja 2003. Zbog prekida suđenja izazvanih bolešću Miloševića tužiteljstvu su odobrena dodatna 54 radna dana a rok za dovršetak dokaznog postupka pomaknut je na 5. rujna 2003. godine.

Tužiteljstvo je na dokazni postupak po optužnici za Hrvatsku i BiH do sada potrošilo 180 raspravnih dana, a prošloga je tjedna zatražilo dodatnih 117 dana.

Suđenje Miloševiću nastavlja se idućeg ponedjeljka.

(Hina) dh nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara