Protiv Miloševića svjedočio Colm Doyle, šef promatrača EZ

NA SUĐENJU bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) u utorak je svjedočio pukovnik Colm Doyle, koji je 1991/92. bio šef Promatračke misije EZ i posebni izaslanik Europske zajednice.

Kao svjedok optužbe Doyle je govorio o svom angažmanu tijekom rata u Hrvatskoj, posebno o pokušaju zaustavljanja napada JNA na Dubrovnik i kasnijem mirovnom djelovanju u BiH.

Doyle je rekao da mu je general JNA Pavle Strugar na sastanku u prosincu 1991. priznao da JNA otvara vatru na Dubrovnik, tvrdeći kako se radi o odmazdi za ubojstva njegovih vojnika. Odbio je, međutim, detaljnije opisati ta ubojstva, rekao je svjedok.

Sa Strugarom se sastao i 6. prosinca 91., na dan najtežih napada na Dubrovnik kada je u granatiranju poginulo 16 ljudi, dodao je.

Glavnina Doyleova svjedočenja bila je posvećena njegovim iskustvima iz rada Promatračke misije EZ (ECMM) na početku sukoba u BiH u proljeće 1992. i kasnije kada je u bio izaslanik EZ i predstavnik europskog mirovnog posrednika lorda Carringtona.

Govorio je o svojim sastancima s predstavnicima svih triju strana, posebno s Radovanom Karadžićem i drugim čelnicima bosanskih Srba, te s optuženim Miloševićem. Doyle je rekao da mu se Carrington žalio kako je teško pregovarati s bosanskim stranama "jer svi lažu".

Karadžić je, po njegovim riječima, bio neosporni čelnik bosanskih Srba a uoči referenduma o nezavisnosti BiH, krajem veljače 1992., najavio mu je da će bita rata ako BiH postane nezavisna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odmah po proglašavanju rezultata referenduma Srbi su blokirali Sarajevo barikadama što je očito bilo planirano, rekao je Doyle.

Ispričao je i kako mu je, početkom svibnja, Biljana Plavšić na Palama rekla da "Srbima treba pripasti od 70 do 75 posto teritorija BiH i da za taj cilj vrijedi žrtvovati tri milijuna ljudi".

Govorio je i o spriječavanju promatrača EZ da dođu do Foče u kojoj je trajalo etničko čišćenje.

Milošević ga je 16. lipnja u Beogradu pak uvjeravao da je "Sarajevo muslimanski grad i da ga Srbi ne trebaju bombardirati" te da Beograd podržava mirovne napore međunarodne zajednice.

Svjedok je opisao i kako je tijekom mirovnih pregovora u Lisabonu pod vodstvom portugalskog diplomata Jose Cutileira, krajem svibnja 1992., stigla vijest o masakru ljudi u redu za kruh u Sarajevu.

"Karadžić je odmah rekao da to nisu učinili Srbi", kazao je Doyle dodajući kako je Karadžić kasnije s izneneđenjem reagirao i na fotografije logoraša iz Omarske u londonskom Timesu.

Milošević je u protuispitivanju Doyla tvrdio da su pokolj u centru Sarajeva počinile muslimanske vlasti kako bi okrivile Srbe i dobile povod za povlačenje iz pregovora. Također je rekao i da su bosanski Srbi u ožujku 1992. prihvatili Cutileirov mirovni plan, ali je Alija Izetbegović prvo potpisao sporazum, a zatim povukao potpis. Svjedok nije potvrdio te navode optuženog.

Doyle će svoj iskaz dovršiti u srijedu, a tužitelj Geoffrey Nice je najavio kako će tražiti da svjedok identificira glasove nekih sugovornika sa snimki prisluškivanih razgovora između Miloševića i čelnika bosanskih Srba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara