Protiv Miloševića svjedočio Martićev obavještajac

NA SUĐENJU bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom, optužba je u ponedjeljak izvela zaštićenog svjedoka B-050, pripadnika sigurnosno policijskih struktura tzv. Krajine, čije je svjedočenje uglavnom bilo zatvoreno za javnost.


Tijekom glavnog ispitivanja svjedok je u nekoliko minuta otvorene sjednice govorio o kontroli Milana Martića nad službama sigurnosti Krajine, o zapovjednom lancu u policiji te o tenzijama između Milana Martića čelnog čovjeka kninske policije i Ratka Mladića, Zapovjednika Kninskog korpusa JNA.

Opisao je i jedan, iz današnje perspektive prilično nevjerojatan slučaj, kada je 1991. godine pukovnik JNA Ratko Mladić spriječio snage lokalnih Srba da zauzmu Skradin.

"Martić nam je rekao da zauzmemo grad, a onda se Mladić pojavio s tenkovima, napravio tampon zonu i nije nam dao da zauzmemo Skradin. Mladić je tada bio jugoslavenski orijentiran i nije dozvoljavao kokarde u svojim jedinicama", kazao je svjedok.

Stvari su se promijenile tijekom ljeta 1991. i Mladićeve snage već su u kolovozu sudjelovale u napadu na Drniš, dodao je.

Prema pitanjima koja mu je postavljao Milošević i uzgrednih napomena iz otvorenih dijelova sjednice, moglo se zaključiti da je glavnina iskaza B-050 bila vezana uz ulogu pripadnika službi sigurnosti Srbije u obuci, opremanju i vođenju kninskih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je o logoru za obuku u Golubiću kraj Knina koji je vodio Dragan Vasiljković, poznatiji kao "kapetan Dragan", o dolascima dužnosnika sigurnosti iz Beograda, na čelu s Frankom Simatovićem Frenkijem, i opremi koju su oni dovozili.

U predsudskom podnesku tužiteljstva, koji je prije početka suđenja Miloševiću dostavljen novinarima kako bi ih se upoznalo sa strategijom iznošenja dokaza, navodi se kako B-050 treba posvjedočiti da je Franko Simatović organizirao obuku Srba iz Hrvatske i na poligonu JNA u Bubanj Potoku, kod Beograda.

Tužiteljstvo je najavilo da bi u hrvatskom dijelu dokaznog postupka idućih dana trebali svjedočiti očevici pokolja u Škabrnji, Baćinu i Dalju.

Na suđenju Miloševiću u petak 18. travnja počinje desetodnevna uskršnja pauza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara