Protiv Miloševića svjedočio očevidac pokolja u Bratuncu

ZAŠTIĆENI svjedok B-1070 u srijedu je na haškom suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću svjedočio o likvidaciji više stotina bošnjačkih civila u Bratuncu, u istočnoj Bosni, nakon što su grad u travnju 1992. zauzele srpske paravojne snage i JNA.

Svjedok B-1070 opisao je kako su srpske snage bez otpora uspostavile nadzor nad Bratuncem, te kako je u svibnju oko 3.000 Bošnjaka, uključujući žene i decu, odvedeno na nogometni stadion gdje je više od 700 vojno sposobnih muškaraca odvojeno od ostalih.

Oni su odvedeni u sportsku dvoranu OŠ "Vuk Karadžić" i obližnji hangar u koje je idućih dana dovedeno još oko 300 muškaraca.

U trodnevnim likvidacijama koje su počele 10. svibnja u dvorani i na prostoru ispred nje ubijeno je više od 600 zatočenika, rekao je svjedok, navodeći da je osobno vidio kako su petorica počinitelja ubili na desetke ljudi, njegovih rođaka, prijatelja i poznanika.

"Ubijanje je počelo nakon dolaska specijalnih policijskih snaga iz Beograda te Arkanovaca i Šešeljevaca", rekao je B-1070 dodajući da su popise za likvidaciju sastavili lokalni Srbi i čelnici SDS-a.

Tenkovi i transporteri Semberijskog korpusa JNA koji su se nalazili oko stadiona i dvorane, nisu spriječili likvidacije a pomagali su i u etničkom čišćenju bošnjačkih sela u okolici, kazao je svjedok.

Krajem prošle godine pronađena je masovna grobnica u području sela Režići, za koje se pretpostavlja da su ubijeni iz dvorane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon prekida likvidacija, do kojeg je po svjedoku došlo zbog potreba razmjene, 401 preživjeli među kojima i B-1070, odvedeni su na Pale i razmijenjeni za zarobljene Srbe.

Opisujući bestijalnosti i užase koji su se događali u školskoj dvorani pretvorenoj u stratište, svjedok je izdvojio prizor u kojem su ubojice zatražile od oca da među dvojicom sinova izabere jednog kojeg će ubiti a kada je on to odbio učiniti ubili su svu trojicu.

Milošević je optužio svjedoka da je u prosincu 1992. godine kao pripadnik Armije BiH bio među počiniteljima zločinima u srpskim selima Sikirić, Bjelovac i Loznička rijeka, no B-1070 je te optužbe odbacio rekavši da je u to vreme bio u Kladnju.

Milošević je izbjegao pitanja o pokolju u školskoj dvorani, odgradivši se tvrdnjom da su ga počinili kriminalci, već je dokazivao naoružavanje Bošnjaka uoči rata, stvaranje paravojnih formacija i zločine u srpskim selima.

U nastavku suđenja, optužba je izvela novog zaštićenog svjedoka ratnih zločina u istočnoj Bosni pod šifrom B-1237, za kojeg je rečeno da je iz Zvornika, a njegov iskaz je zatim nastavljen ne zatvorenoj sjednici.

Od kraja ožujka Tužiteljstvo usporedo izvodi svjedoke ratnih zločina iz dijela optužnice za Hrvatsku i dijela za BiH, kako bi popunilo praznine u rasporedu svjedočenja.

(Hina) dh rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara