Protiv Miloševića svjedočio vojni ekspert optužbe

NA SUĐENJU bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) u utorak je dovršen dvodnevni iskaz stručnog svjedoka optužbe za vojna pitanja, belgijskog časnika Reynauda Theunensa.

Theunens, analitičar za Balkan u ministarstvu obrane Belgije, službovao je u drugoj polovici 90-ih u zapovjedništvu UNTAES-a u istočnoj Slavoniji i UNPROFOR-a u Sarajevu, a nakon toga radi u tužiteljstvu ICTY-a.

U svom opsežnom izvješću, koje je uvedeno kao dokaz, analizira strukturu, lanac zapovjedanja i teritorijalnu organizaciju JNA, te angažiranje JNA u ratovima u Hrvatskoj i BiH. Također raščlanjuje kasnije veze Vojske Jugoslavije sa snagama tzv. RSK i RS.

Govoreći o ulozi JNA na početku rata u Hrvatskoj 1991., opisao je evoluciju njezine misije od "obrane teritorijalnog integriteta SFRJ", do promjene ciljeva u jesen 91. kada se usmjerava na "oslobađanje srpskih teritorija u suradnji sa srpskim vlastima".

Theunens je pritom citirao knjigu tadašnjeg ministra odbrane generala Veljka Kadijevića, koji navodi da je "cilj ostvaren i 30 posto teritorija RH stavljeno pod kontrolu JNA".

Rekao je, potvrđujući to naredbama glavnog stožera JNA", da su u RH svi srpski dobrovoljci i paravojne snage bile pod "jedinstvenim zapovjedništvom JNA".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vještak optužbe opisao je i logističku, kadrovsku i operativnu povezanost Vojske Jugoslavije sa srpskim snagama u Hrvatskoj i BiH, kakva je postojala od 1993. godine.

Kazao je da su oficiri VJ upućivani na službu u vojske tzv. RSK i Republike Srpske, i da su plaćani preko posebnih kadrovskih odjela glavnog stožera VJ, čiji je načelnik bio general Momčilo Perišić. Perišićev iskaz na suđenju Miloševiću najavljen je za 7. veljače.

Milošević je igrao ključnu ulogu u odlučivanju o logističkoj i materijalnoj podršci koja je iz SRJ upućivana vojskama RSK i RS, a sve do 1995. on i Perišić primali su dnevna vojna izvješća iz RSK, naveo je Theunes.

Thuenens je potvrdio da su postrojbe VJ izravno sudjelovale u borbama u istočnoj Bosni tijekom ofenzive Amije BiH 1993., zatim u operacijama oko Sarajeva iste godine, kao i 1994. godine u borbama u zapadnoj Bosni na strani snaga Fikreta Abdića.

Milošević je tijekom ispitivanja Theunensa ukazivao ne njegovu pristranost kao službenika tužiteljstva i aktivnog časnika NATO-a, što je svjedok odbacio rekavši da je iskustvo potrebno za rad u tužiteljstvu stekao u misijama UN-a u Hrvatskoj i BiH a ne u NATO-u.

Suđenje Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, nastavlja se u srijedu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara