Protiv Miloševića svjedočio zamjenik tužiteljice Graham Blewitt

ZAMJENIK glavne haške tužiteljice Graham Blewitt svjedočio je u četvrtak na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću o korespondenciji Tužiteljstva s optuženim u vrijeme sukoba na Kosovu 1998./99.

Australac Blewitt, zamjenik tužitelja Haškog suda (ICTY) od 15. veljače 1994. pozvan je da kao svjedok potvrdi autentičnost pisama koja je 1998. i 1999. tadašnja glavna tužiteljica Louise Arbour slala Miloševiću tražeći suradnju u istrazi zločina na Kosovu.

U pismu od 17. ožujka 1998. Arbour je upozorila Miloševića da Tužiteljstvo provjerava radi li se na Kosovu o oružanom sukobu i da li počinjeni zločini potpadaju pod sudbenost ICTY-a. Zatražila je pravnu pomoć i podatke o ubijenim i uhićenim osobama no Milošević nije surađivao, rekao je Blewitt.

U drugom pismu od 15. listopada tužiteljica je zatražila vize kako bi istražitelji ICTY došli na Kosovo, no ministar pravosuđa Zoran Knežević odgovorio je da "SRJ ne prihvaća istragu ICTY-a jer ne priznaje njegovu jurisdikciju na Kosovu", potvrdio je svjedok.

ICTY je tada izvijestio Vijeće sigurnosti UN o nesuradnji SRJ a Arbour je izrazila i spremnost da s vlastima SRJ sudjeluje u litigaciji - raspravi o nadležnosti.

Tužiteljstvo je u veljači 1999. vlastima u Beogradu dostavilo detaljno izvješće o ratnim zločinima na Kosovu i pokrenutim istragama, a Arbour je u pismu od 26. ožujka izrazila zabrinutost zbog ponovljenih zločina nad civilima i bezuspješno pozivala Miloševića da ih spriječi i kazni počinitelje, rekao je Blewitt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je potvrdio i auteničnost ostale korespondencije Tužiteljstva s vlastima SRJ, koju je optužba uvela u spis dokaza.

Milošević je u protuispitivanju osporavao ideju dovođenja Blewitta za svjedoka optužbe, istučući da je to što "Blewitt i tužitelj Geoffry Nice svjedoče sami o sebi, besmislena farsa".

Tvrdnje iz pisama Arbour nazvao je "neistinitim i tendencioznim" te optužio Tužiteljstvo da je štitilo albanske teroriste na Kosovu koji su imali veze i s Osamom bin Ladenom.

Predsjedavajući sudac Richard May zabranio je Miloševiću niz pitanja o zločinima počinjenim tijekom napada NATO na SRJ kao i ona koja su osporavala legalitet ICTY-a i Tužiteljstva.

Milošević je optužio Blewitta da je optužnicu protiv njega podigao samo par mjeseci nakon događaja na Kosovu, jer je podatke dobio od britanske obavještajne službe, dok mu je za optužnicu za BiH trebalo 11 godina.

Zbog problema s dovođenjem svjedoka optužbe, Blewwitt je danas bio jedini svjedok i sjednica je završena ranije, pa je vijeće odobrilo optužbi još jedan dodatni dan za izvođenje dokaza.

Idućeg tjedna suđenje Miloševiću bit će održano u ponedjeljak, utorak i srijedu, a prva dva dana svjedočit će nekadašnji mirovni izaslanik za bivšu Jugoslaviju lord David Owen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara