´Protiv močvare´ nova knjiga Ive Banca

Zagrebački Institut ´Vlade Gotovca´ i sarajevski Međunarodni forum ´Bosna´ predstavit će sutra u Zagrebu knjigu Ive Banca ´Protiv močvare´, koju je nedavno objavio sarajevski nakladnik BuyBook.

Članci u najnovijoj knjizi Ive Banca, profesora povijesti na Sveučilištu Yale, objavljeni su između 1994. i proljeća 2002. uglavnom u splitskom tjedniku ´Feral Tribuneu´ i djelomice su nastavak autorove javne djelatnosti koja je bila obilježena njegovim prijašnjim zbirkama ´Protiv straha´ (Zagreb, 1992.) i ´Cijena Bosne´ (Zagreb, 1994; Sarajevo, 1995.).

Ti članci, kako napominje autor u predgovoru, nabijeni su polemičkim tonovima tipičnim za vrijeme odumiranja jednog režima i rađanje njegova nasljednika - koalicije ´šestorice/petorice´, koja je s pomoću Zapada konzervirala glavna obilježja tuđmanizma.

Banac smatra kako Tuđmanov projekt ne bi bio moguć bez aktivna sudjelovanja velikog dijela hrvatske društvene, političke, intelektualne i duhovne elite.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Taj segment političke scene, koji programira zaostatak, nazvao sam Močvarom´, napominje Banac i dodaje kako je protimba Močvari, koja ima i svoju ´lijevu´ varijantu, nezaobilazan dio borbe za liberalnu demokraciju i sve društvene promjene.

U knjizi, koju je autor posvetio Petru Mrkalju (1945.-1999.), izvršnom direktoru Hrvatskoga helsinškoga odbora, razmatraju se i druge teme, a Bosna se, primjerice, tretira kao pitanje svih pitanja balkanske politike.

O knjizi će, kako je najavljeno, govoriti Ivan Lovrenović, Jelena Lovrić, Rusmir Mahmutćehajić, Žarko Papić, Viktor Ivančić i Banac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara