Protiv Slobodana Miloševića i njegovih suradnika podignute optužnice zbog pronevjere novca

SPECIJALNO tužiteljstvo u Beogradu odlučilo je podići optužnicu protiv Slobodana Miloševića, Kertesa, Šainovića i Jovana Zebića zbog pronevjeru višemilijunskih svota novca iz Srbije i prebacivanje istih na Cipar.

Postupak će se formalno voditi samo protiv Kertesa i Zebića, jer se Miloševiću ne može suditi s obzirom da je mrtav, a postupak protiv Šainovića je razdvojen jer je on već optužen pred Haškim sudom. Milošević i Šainović se u optužnici terete kao organizatori, javlja B92.

Prema riječima specijalnog tužitelja Slobodana Radovanovića, ovom optužnicom Specijalno tužiteljstvo želi slomiti današnji kriminal koji korijene vuče iz kriminalnog režima Slobodana Miloševića.

"Njima se stavlja na teret da su od 1994. do 2000. godine koristili svoje službene položaje kako bi višemilijunske svote novca iznijeli na Cipar, a kasnije ga koristili za financiranje Socijalističke partije Srbije i drugih stranki koje su bile na vlasti. Novac su iznosili tadašnji zaposlenici Savezne uprave carina, zaposlenici Državne sigurnosti kao i pojedini optuženici", rekao je Radovanović za B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnica je uslijedila nakon jedne epizode emisije Insajder na TV B92 u kojoj je opisan način pronevjere novca srpskih poreznih obveznika preko Cipra.

Još 2001. godine je Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić otputovao na Cipar kako bi pokušao ući u trag pronevjerenom novcu, ali mu je taj slučaj ubrzo oduzet.

"Otišao sam na Cipar, ali sam ubrzo dobio nalog da se vratim i rečeno mi je da više ne radim na tom slučaju. Tadašnja vlada rekla mi je da zaboravim Cipar i ja sam ga zaboravio", rekao je Ilić i dodao da je sada glupo razgovarati o toj temi s obzirom da novca ionako više nema.

P.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara