Protiv srpskog košarkaša Kovačevića, koji je brutalno pretukao Steinhauera, podignuta optužnica

Protiv srpskog košarkaša Kovačevića, koji je brutalno pretukao Steinhauera, podignuta optužnica

Tekst: I.Ka.
Foto: Interpol

PROTIV Miladina Kovačevića podignuta je optužnica, kojom se tereti za nanošenje teških tjelesnih ozljeda opasnih za život američkom državljaninu Bryanu Steinhaueru 2008. godine.

Optužnicom su obuhvaćeni i bivši ambasador i vicekonzul Srbije u New Yorku Slobodan Nenadović i Igor Milošević zbog kaznenog djela zloupotreba službenog položaja, izjavio je glasnogovornik Republičkog javnog tužiteljstva Tomo Zorić. Kovačeviću se na teret stavlja i da je počinio kazneno djelo falsificiranja putne isprave, jer je 2008. godine u Beogradu na aerodromu "Nikola Tesla" krivotvorenu putovnicu upotrijebio kao pravu.

Bivši ambasador i vicekonzul sumnjiče se da su Kovačeviću pomogli da iz SAD-a pobjegne u Srbiju

"Milošević i Nenadović terete se da su u prostorijama generalnog konzulata Srbije u New Yorku, prekoračenjem granica svojih službenih ovlasti, pribavili korist Kovačeviću i omogućili mu da napusti teritorij SAD-a i izbjegne vođenje kaznenog postupka pred pravosudnim tijelima SAD-a po optužnici koja ga je teretila za nanošenje teških tjelesnih ozljeda američkom državljaninu", naveo je Zorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačević se tereti da ih je s umišljajem na to poticao, pa mu se stavlja na teret počinjenje krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja poticanjem, napomenuo je Zorić. Nenadović i Milošević sumnjiče se da su Kovačeviću pomogli da iz SAD-a pobjegne u Srbiju nakon što je pušten iz pritvora tako što su mu izdali privremenu putnu ispravu. Protiv Kovačevića je paralelno vođena istraga u Americi i Srbiji, jer je nakon puštanja iz pritvora u Bostonu, uz pomoć srpskog ambasadora u SAD-u, pobjegao u Srbiju.

Vlada Srbije uplatila 900.000 dolara obitelji Steinhauer

Nakon višemjesečnih pregovora s predstavnicima SAD-a, srpska vlada je dogovorila plaćanje odštete i preuzimanje kaznenog gonjenja Kovačevića od američkih pravosudnih tijela. Američki državni tužitelj je ustupio "predmet Kovačević" srpskom pravosuđu početkom travnja prošle godine, nakon dogovora s vladom Srbije, koja je obitelji Steinhauer uplatila 900.000 dolara na ime troškova liječenja njihova sina.

Dvadesetogodišnji Sanel Softić, američki državljanin podrijetlom iz BiH, i 25-godišnji Edin Džbara, državljanin BiH, osuđeni su 13. siječnja na sudu u New Yorku na po dvije godine zatvora zbog sudjelovanja u tučnjavi 4. svibnja 2008. godine.

Oni su osuđeni jer su, zajedno s Kovačevićem, brutalno pretukli Steinhauera, koji je prethodno uhvatio za stražnjicu Softićevu djevojku, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara