Protiv vrha JNA vodit će se jedinstveni kazneni postupak

PRIHVAĆANJEM prijedloga predsjednika vijeća Županijskog suda u Osijeku Izvanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda odredilo je spajanje kaznenih postupak protiv bivših visokih časnika JNA protiv kojih su na više hrvatskih sudova podignute optužnice za ratne zločine.

Tako će se objediniti postupci protiv Kadijevića i ostalih za koje su podignute optužnice na županijskim sudovima u Osijeku, Bjelovaru i Vukovaru. Novi će postupak biti vođen pred osječkim Županijskim sudom, doznaje se iz tog suda.

Izvanraspravno vijeće također je odbilo je kao neosnovane prigovore Blagoja Adžića, Zvonka Jurjevića, Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Vojislava Šešelja, protiv optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, od 24. prosinca 2002. godine.

U studenom 1992. godine Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je podiglo pred Županijskim sudom u Bjelovaru optužnicu protiv Kadijevića i Jurjevića zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optužnicom ih se tereti da su kao zapovjednici bivše JNA naređivali bombardiranja civilnih objektima na području općina Daruvar, Pakrac, Garešnica, Grubišno Polje, Virovitica, Križevci i Bjelovar u kojima je stradalo više osoba te ih je više teško ozlijeđeno, a nastala je i materijalna šteta velikih razmjera

Pred Županijskim sudom u Vukovaru u prosincu 2002. godine podignuta je optužnica protiv Kadijevića, Adžića, Mrkšića, Šljivančanina, Šešelja, Jurjevića, Božidara Stevanovića, Živote Panića, Miroslava Radića i Goran Hadžića zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, odnosno zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara