Protjerani militantni imam najavio atentat na talijanskog ministra

MILITANTNI imam iz talijanskog mjesta Carmagnola, pokraj Torina, izjavio je u srijedu, nakon što je dan ranije protjeran iz Italije, da će, vjerojatno tijekom putovanja u inozemstvu, biti napadnut jedan talijanski ministar.

"Sljedeći cilj islamskog terorizma je jedan talijanski političar, vjerojatno neki ministar vlade desnog centra Silvija Berlusconija, odgovornog za pokretanje rata protiv islama", izjavio je Abdel Qadir Mamour, podrijetlom Senegalac, koji se već dan nakon što je protjeran nalazi u Dakaru, u Senegalu.

Imam je protjeran "zbog sumnje u povezanost s međunarodnim terorizmom, a posebno s mrežom Al Quaida", stoji u priopćenju talijanskog ministarstva unutarnjih poslova. Iz istih razloga donesena je odluka o protjerivanju još sedam imigranata iz Magreba, optuženih za sakupljanje novaca i za regrutiranje boraca i kamikaza u Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U cijeloj Italiji provedeno je 25 pretresa, a ulogu ostalih osumnjičenih pomagača terorističke organizacije razmatra talijanska policija.

Nekolicina političara izrazila je neslaganje s odlukom ministarstva unutarnjih poslova o protjerivanju navodnih pomagača međunarodnog terorizma, među kojima je čelnik Margherite (Ivančice) Francesco Rutelli. Protiv izbacivanja je i zastupnik Zelenih Paolo Cento, potpredsjednik Odbora za pravdu Zastupničkog doma, kojega zabrinjava pribjegavanje takvoj mjeri koja je u suprotnosti s ljudskim pravima.

Marokanska zajednica u Torinu također se protivi protjerivanju ističući da "ako je netko prekršio zakon treba platiti, ali o tome treba odlučiti sud".

Viminale je u svojoj odluci naglasio da su protjerani bili označeni zbog aktivnosti podupiranja terorističkih organizacija islamskih korijena te da je odluka donesena zbog "ozbiljnih razloga spojivih sa sigurnošču države i javnim redom".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara