Protokol 7: Preostalo dogovoriti još šest, sedam proizvoda

TREĆI krug pregovora hrvatskog vladinog izaslanstva i Europske komisije o tehničkoj prilagodbi režima trgovine poljoprivrednim proizvodima završen je u utorak navečer u Bruxellesu, a za četvrti krug preostalo je dogovoriti kvote za još šest ili sedam proizvoda.

U okviru trećeg kruga pregovora o Protokolu 7 koji su započeli u ponedjeljak popodne pregovaralo se o 40 najosjetljivijih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković izjavio je da je za dvadesetak proizvoda preostalo još riješiti neke tehničke pojedinosti, 13 ili 14 proizvoda potpuno je usuglašeno, a preostalo je još dogovoriti kvote za šest ili sedam proizvoda.

Četvrti krug pregovora trebao bi se održati u Zagrebu tjedan dana poslije Uskrsa kada se očekuje i potpisivanje Protokola 7, rekao je ministar Čobanković.

U prethodna dva kruga pregovora, dogovorene su kvote za dvije

trećine proizvoda.

Protokolom 7 treba se regulirati režim trgovine između Hrvatske i

Tekst se nastavlja ispod oglasa
proširene Europske unije. Sa šest od deset zemalja koje će 1. svibnja ući u EU, Hrvatska je trgovala na temelju bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini, koji će prestati vrijediti na dan njihova ulaska u

EU.

Hrvatska trgovina s EU-om regulirana je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), odnosno Privremenim sporazumom, koji je potpisan kako bi se premostilo razdoblje dok SSP ne stupi na snagu, to jest dok ne bude ratificiran u svim zemljama članicama. Riječ je o asimetričnom sporazumu u korist Hrvatske, koji je s danom potpisivanja omogućio da hrvatski proizvodi imaju slobodan pristup na europsko trzište, osim goveđeg mesa, vina i ribe. S druge strane, hrvatsko tržište za europske proizvode otvara se postupno u prijelaznom razdoblju od šest godina.

Europska komisija pregovora u ime šest pristupajućih zemalja, koje su zatražile povećanje izvoznih kvota za poljoprivredne proizvode.

Obje strane su u pregovore ušle s različitih pozicija. Europska komisija traži da se postojećim kvotama iz Privremenog sporazuma pribroje i kvote iz bilateralnih sporazuma sa šest pristupajućih zemalja. Hrvatska, s druge strane, traži da se pribroje samo realizirane kvote iz bilateralnih sporazuma, koje su bitno niže od onih dogovorenih na papiru. Primjerice, Slovenija je imala prilično visoku kvotu za izvoz maslinova ulja u Hrvatsku, ali je gotovo uopće nije koristila. Ako bi se prihvatio prijedlog Europske komisije, tu bi kvotu mogla popuniti bilo koja članica EU-a, primjerice Španjolska ili Grčka, koje su najveći proizvođači maslinova ulja.

Europska komisija je u pregovorima s Makedonijom, koja je već zaključila dodatni protokol, prihvatila načelo da se postojećim kvotama iz SSP-a pribroje samo realizirane kvote iz bilateralnih sporazuma.

"Hrvatska strana nastoji se izboriti za što povoljniju situaciju za hrvatske poljoprivrednike i prehrambenu industriju", rekao je Čobanković.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara