Proturatna aktivistica neće u Senat?

CINDY SHEEHAN, aktivistica koja je zahvaljujući svojim prosvjednim akcijama usmjerenim protiv Georgea W. Busha postala ikonom proturatnog pokreta u SAD, izjavila je kako se ove jeseni neće natjecati za mjesto američkog senatora u Kaliforniji.

Ta će odluka biti značajno olakšanje za demokratsku senatoricu Diane Feinstein, koja Kaliforniju zastupa već trinaest godina i koja se bojala da bi je upravo Sheehanina kandidatura mogla koštati senatskog mjesta.

Sheehan, dugogodišnji pristaša Demokratske stranke i protivnik rata u Iraku, postala je aktivna u proturatnom pokretu tek nakon što joj je sin Casey, pripadnik američke vojske, 2004. godine poginuo u sukobu s pobunjenicima u Bagdadu.

Iako se dio njene obitelji nije solidarizirao s njenom kampanjom spektakularnih prosvjeda usmjerenih protiv Busha, u američkoj javnosti je stekla velike simpatije i nadimak "Mama mira". Proturatni pokret u SAD ju je proglasio svojom najvećom ikonom, a liberalna kolumnistica Maureen Dowd je nazvala "apsolutnim moralnim autoritetom".

Popularnost Sheehanove se proširila van američkih granica. Na europskoj turneji je doživjela ovacije svojim izrazima podrške Palestincima u borbi protiv Izraela, a u Venezueli je iskazala divljenje ljevičarskom predsjedniku Hugu Chavezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve veća sklonost da svoju kampanju protiv rata koristi i za iznošenje za američke prilike ekstremno lijevih stavova ju je s vremenom počela udaljavati i od Demokratske stranke.

Prva na udaru je bila Hillary Clinton, koja ove jeseni u New Yorku brani svoje senatsko mjesto. Sheehan je zahtijevala da se senatorica - koju mnogi vide kao najvećeg favorita za mjesto Bushovog nasljednika u Bijeloj kući - javno zatraži hitno i bespogovorno povlačenje američkih snaga iz Iraka. U suprotnom je Sheehanova prijetila da će u New Yorku istaći vlastitu kandidaturu i podijeliti glasove pristaša Demokratske stranke.

No, ubrzo nakon toga joj je senatska rasprava o potvrdi izbora konzervativnog Samuela Alita za suca Vrhovnog suda poslužila kao povod da se obruši na drugu liberalnu senatoricu, ovaj put Diane Feinstein iz Kalifornije. Sheehanova je tom prilikom zaprijetila da će se kandidirati protiv Feinsteinove u Kaliforniji ukoliko ona ne bude glasala za opstrukciju Alitovog izbora. Iako je Feinsteinova poslušala Sheehaninu sugestiju, proturatna aktivistica je započela pripreme za izbornu kampanju, navodeći da Feinstein još uvijek ne namjerava javno zatražiti hitno i bespogovorno povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Takve najave su izazvale bijes na američkoj ljevici, kao i u Demokratskoj stranci. Iako Kalifornija uživa reputaciju jedne od najliberalnijih američkih država, izborni okršaj Feinsteinove i Sheehanove bi vrlo lako mogao senatsko mjesto iz Kalifornije udijeliti konzervativnim republikancima, s obzirom da bi demokratsko glasačko tijelo bilo podijeljeno, odnosno Feinsteinina kampanja financijski iscrpljena već nakon preliminarnih izbora za demokratskog kandidata. Mnogi nikako ne mogu zaboraviti ljevičarskom kandidatu Ralphu Naderu to što je svojom kandidaturom 2000. godine demokratu Alu Goreu odnio taman toliko glasova da Bush ušeta u Bijelu kuću.

Odluka Cindy Sheehan da se ne kandidira će, zato, demokratima predstavljati olakšanje, jer se drži da Feinstein slijedeći mandat ima u džepu.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara