Proveden nadzor prometa stokom na sajmu u Posavskim Bregima

INSPEKCIJA Ministarstva poljoprivrede jutros je s policijom na stočnom sajmu u Posavskim Bregima kod Ivanić Grada, nakon nadzora prometa stoke, zaplijena 11 goveda, vratili nekoliko pošiljaka stoke s mjesta odakle je dovezena zbog daljnje provjere, a protiv četiri osobe bit će podnesene prekršajne prijave, izvijestio je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Mladen Pavić.

Utvrđeno je da tri krave nemaju ušne markice. Zbog jedne od njih, danas je suspendiran veterinar i protiv njega će biti pokrenut odgovarajući postupak jer je utvrđeno da je za kravu izdao dokumentaciju iako to nije smio učiniti, rekao je Pavić za Hinu.

Jedna od te tri krave imala je krivotvorenu markicu, koja joj je stavljena na sajmu. Prema informacijama posjetitelja sajma, markice je stoci stavljao muškarac koji je pobjegao. On je imao kliješta i markice, a posjetitelji su rekli da je na sajam došao iz Velikog Pašijana, sela kod Garešnice u kojem je inspekcija nedavno zaplijenila 11 krava.

Najveća jutrošnja zapljena na sajmu bila je na jednom kamionu, gdje je vlasniku oduzeto svih osam goveda jer se na osnovi dokumentacije nije moglo dokazati vlasništvo nad govedima. Kamion je zadržan, stoka poslana u karantenu, a zatim će na klanje, rekao je Pavić. Za desetak goveda i svinja utvrđeno je kako je bilo propusta u popratnoj dokumentaciji i inspekcija ih je vratila u mjesto odakle je stoka dovezena kako bi utvrdila njezin identitet i porijeklo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sajam u Posavskim Bregima kod Ivanić Grada jedan je od većih u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a održava se posljednje subote u mjesecu. Na njemu je danas bilo više od 500 grla stoke, a najveći broj ponuđene stoke je prodan, rekao je Pavić.

I ovaj nadzor prometa stoke nastavak je akcije suzbijanja ilegalnog prometa stokom i mesom, koju u suradnji s policijom već treći tjedan provodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Akcija je počela prije tri tjedna, a dosad joj je glavno težište bilo u Dalmaciji. Tako je 22. kolovoza u nadzoru prometa stoke na Stočnom sajmu u Zadvarju u omiškome zaleđu, okriveno više od 100 komada stoke bez ikakve dokumentacije ili s krivotvorenom dokumentacijom te bez ušnih markica. Osim toga, u obližnjoj napuštenoj staji, za koju se pretpostavlja da je mjesto ilegalne trgovine stokom, pronađena je 41 svinja.

Istog dana u Velikom Pašijanu, selu kod Garešnice, zaplijenjeno je 11 goveda i kamion u kojem su ta goveda bila, a jučer u klaonici u Krnjaku 1210 kilograma mesa bez ikakvih dokaza o njegovu porijeklu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara