PRVA GLAZBENA ENCIKLOPEDIJA ZA 21. STOLJEĆE

Muzikolog JeanJacques Nattiez objavio je početak izdavanja djela ´Glazba, enciklopedija za XXI. stoljeće´, koje će se sastojati od pet tomova zahvaljujući suradnji 185 autora iz 19 zemalja.

Prvi tom francuskog izdanja djela, koje je prvo takve vrste na području glazbe, izaći će 3. ožujka.

Naslov prvog toma je ´Glazba XX. stoljeća´ i sadrži 65 članaka te kritički osvrt na glazbu tog razdoblja, od ´klasičnih´ sruja moderne glazbe (od Debussyja do postmodernista) do ´world music´, uključujući jazz, šansonu, pop, rock, rap i filmsku glazbu. Pravci će biti obrađeni s estetskog, kulturološkog, sociološkog, tehnološkog, institucionalnog i gospodarskog gledišta.

U pet tomova naći će se 230 originalnih eseja, a svaki od njih brojat će dvadeset do trideset stranica. Suradnici su odabrani na temelju svoje kompetencije na području znanosti, no od njih se očekivalo da donesu novi pogled na razdoblje, temu ili problem o kojem su pisali te ih se poticalo da izraze svoje mišljenje i udalje se od akademski opreznih izjava.

Drugi tom izaći će 2004. i bavit će se ´Glazbenim znanjem´, u trećem tomu pod naslovom ´Glazba i kulture´ bit će riječi o glazbi širom svijeta kroz šest velikih tema: tradicionalna glazba i povijest, glazba i religija, glazba i rituali, glazba i društvo, glazba i identitet, glazba i značenje (veza glazbe s pjevanjem, tekstom, igrom, plesom i kazalištem).

Četvrti tom pod naslovom ´Povijest europske glazbe´ bavit će se razdobljem od gregorijanskih korala do nastanka impresionizma, a obuhvatit će teme poput liturgijskih pjesama, madrigala, glazbe u razdoblju prosvjetiteljstva i druge.

Naslov petog toma je ´Jedinstvo glazbe´ i u njemu će se, između ostalog, nastojati odgovoriti na pitanje je li glazba univerzalni jezik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara